Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът е екзистенциалната мъдрост да погледнем назад, за да продължим напред

Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България
Снимка: архив

Празникът е времето, през което спираме, за да се обърнем към живота си, да го погледнем честно в очите и да направим ревизия на случилото се през годината. Понякога емоциите не са само положителни и в спектъра на радостта и оптимизма. Това каза в „Нашият ден - практично” - Пламен Димитров, председател на дружеството на психолозите в България. Да си в контакт с реалността, да знаеш къде си и какво ти се случва - това не е забрана за празнуване, а добра обратна връзка с действителността и е честно всеки да я направи, защото именно в това е и смисълът на големите празнични дни, твърди психологът.
Според него, имаме право и трябва да се запитаме - „какво постигнах, как успях да развия най-важните за мен отношения и има ли несвършена работа, за която трябва да помисля”. По мнението на Пламен Димитров, от това - как работим с тези емоции - зависи и колко силни са възможностите на празника да ни насочи към един оптимистичен поглед и хоризонт. „Празникът дава възможност да интегрираш негативния опит, той да стане част от теб и да го превърнеш в средство за движение напред” - съветва специалистът и посочва, че осъзнаването на пропуснатото - само по себе си е вече празничен факт.
Защо празникът е важен момент за живота на човека, семейството и общността? Защо трябва да празнуваме, дори когато не ни е до това, и как да празнуваме, така че да душата ни да отпочине и да презаредим духа? - слушаме Пламен Димитров.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени