Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се отбелязва десетата годишнина от цунамито край Индонезия, отнело живота на над 220 хиляди души

| обновено на 26.12.14 в 12:24
годишнина от цунамито в индийския океан възпоменателни церемонии
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Днес в Североизточна Малайзия се отбелязва десетата годишнина от опустошителното цунами от 2004-та година.

Хиляди жители на Индонезия, Тайланд, Шри Ланка, Индия и на редица европейски столици също почитат паметта на загиналите над 220 хиляди при катастрофалното земетресение край остров Суматра.

На 26-ти декември, преди 10 години, трус с магнитуд 9,3 беше регистриран в морето край бреговете на индонезийския остров Суматра. Трусът предизвика гигантско цунами, на места вълните бяха високи 35 метра. То връхлетя крайбрежните зони на други азиатски страни, дори Африка беше засегната. Жертвите на природните бедствия са от 14 страни.

Сега в най-тежко пострадалия район - индонезийската провинция Ачех - вече са поставени предупредителни системи и вероятно реакцията при подобно бедствие ще бъде по-бърза, каза представител на ООН за намаляване на риска от бедствия:
 
"Дори наскоро, например на плажа в Пукет, бяха поставени сирени, поддържат се и много тесни връзки с властите. Така че сега всички работят заедно по начин, различен от преди, за да са сигурни, че предупреждението ще стигне до края на веригата. На второ място, факторът страх е налице. Всички знаят какво е цунами" .

Междувременно над 100 хиляди души бяха евакуирани от домовете си в пет северни щата на Малайзия, засегнати от най-тежките наводнения от десетилетия, предаде Ройтерс.

Лошото време и изключително високите нива на придошлата вода затрудниха транспортирането на пострадалите и доставката на храни с хеликоптери.

Североизточната част на Малайзия редовно е засегната от наводнения при годишните мусони, но тази година дъждовете бяха особено тежки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна