Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската рубла не успя да удържи сутрешните триседмични върхове спрямо долара и еврото

В началото на днешната тънка и неликвидна коледна търговия рублата поскъпна за кратко до триседмични върхове спрямо долара и еврото, след като преди дни властите в Кремъл задължиха големите руски експортно-ориентирани компании да продават техните приходи в твърда валута.

Рязкото повишение на основната лихва от страна на Руската централна банка до ниво от 17%, както и неофициалният контрол на капитала, включващ продажби на доларови приходи от страна на големите износителки на петрол и природен газ като Газпром и Роснефт успяха да парират драматичния спад на рублата, след като към средата на декември местната валута се срина до 80 рубли за един долар и до 100 рубли за евро.

От тези рекордни исторически дъна последва добър отскок на рублата, като в началото на днешната търговия тя поскъпна с 0,86% спрямо долара към 50,16 рубли и с 1,5% към 62,29 рубли спрямо еврото, достигайки най-високи нива от началото на декември. През последни дни на търговия рублата беше подкрепена и от решението на Министерството на финансите да продаде до 7 млрд. долара от своите остатъчни за годината валутни резерви, както и от факта, че в края на месеца има редовни данъчни постъпления под формата на рубли в държавната хазна от страна на руските компании.

Но информация на "Уолстрийт Джърнъл" според която властите в Кремъл вече прогнозират свиване на БВП на Русия с цели 4% през 2015-а година, ако цените на петрола стабилизират около текущото ниво от 60 долара за барел, доведе до нови продажби и спад на рублата. Сега руската валута се понижава в рамките на деня с 2,76% спрямо долара към ниво от 52,68 рубли и с 2,7% спрямо еврото към 64,36 рубли.

                                                                                                                                  Графика на долар/рубла (на дневна база)

Снимка

Негативно влияние върху рублата оказва и продължаващата финансова криза в страната, която е в резултат както на много ниските петролни цени, така и на наложените от Запада санкции, забраняващи финансирането на руски банки и компании от международните пазари. Първа по-голяма жертва на банковата криза в страната падна 18-тата по големина частна банка Trust Bank. В опит да избегне фалита на финансовата институция, Руската централна банка предостави 10-годишен заем за 99 млрд. рубли (1,9 млрд. долара) на Trust Bank. Това представлява първото за годината спасяване на руска банкова институция от страна на властите в страната. РЦБ също така каза, че ще предостави и 6-годишен заем за 28 млрд. рубли на банката "Откритие", която ще надзирава спасителната мисия на Trust Bank.

Междувременно финансовият министър Антон Силуанов посочи, че банката ВТБ може да получи подкрепа от 100 млрд. рубли (1,9 млрд. долара) от руския държавен фонд до края на настоящата година и още 150 млрд. рубли през 2015-а година, докато банката Газпромбанк може да получи държавна помощ в размер на 70 млрд. рубли през тази и през следващата година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна