Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава спасителната операция на горящия ферибот с 466 души на борда

Седем българи фигурират в списък на пътниците, разпространен от гръцката страна

| обновено на 28.12.14 в 17:14
Снимка: Reuters

Продължава спасителната операция на пасажери и екипаж от горящия ферибот "Норман Атлантик”, който се запали тази сутрин с 466 души на борда недалеч от остров Корфу . Дъжд и силно вълнение затрудняват операцията по въздух.

От пасажерите на горящия ферибот 210 са чужденци. Седем българи - две жени и петима мъже,  фигурират в разпространен от гръцката страна списък на пътниците. Списъкът е публикуван в гръцкия вестник "Вима". От пресцентъра на Министерството на външните работи съобщиха, че посолството ни в Атина, генералното консулство в Солун и посолството ни в Рим са в постоянна връзка с всички компетентни органи, които участват спасителните действия.

Това е една от най-трудните и рисковани операции, коментират пред гръцките медии опитни моряци. Данните за резултата от нея са противоречиви. Гръцки телевизионни канали съобщават, че досега са спасени около 150 души от общо 422 пътници и 56 души екипаж.
По-рано Министърът на корабоплаването Милтиядис Варвициотис,който се намира в района на инцидента и ръководи действията от гръцка страна, съобщи,че се полагат максимални усилия за спасяване живота на всички пасажери. Гръцките телевизионни канали цитират италиански средства за масова информация, според които пожарът на "Норман Атлантик" е овладян, а огънят продължава само на пета палуба.

Седем търговски кораба, които са в непосредствена близост до горящия ферибот, образуваха спасителен кордон около него. Пътниците от спасителните лодки вече достигнаха до търговските кораби около ферибота.

На летището на остров Корфу в готовност да излетят са пет гръцки хеликоптера. Два кораба-пожарогасители също пристигнаха в близост до мястото на инцидента.Според информация на  италианската телевизия "РАИ" всички пристанища в източна Италия, включително Бари, Бриндизи и Санта Мария ди Леука, са в готовност да приемат спасените.

Не се коментират причините за пожара. По информация на Единния център за издирвания и спасявания на Гърция, няма данни за пострадали.

Фериботът "Норман Атлантик" е плавал по линията Патра - Игуменица - Анкона. 

Папа Франциск
се помоли за спасение на пътницитеферибот и на малайзийския самолет, изчезнал по време на полет от Индонезия за Сингапур.  По време на традиционната си неделна проповед, която произнася от Апостолическия дворец, главата на Римокатолическата църква пожела "спасение на всички търпящи бедствие".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени