Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Я. Хайтов: Вътрешната комисия в НС ще поиска изслушване за инцидента с граничните полицаи

Снимка: Жоро Александров



Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще поиска в началото на следващата година изслушване заради инцидента при село Горно Ябълково, при който загина полицай, обяви в предаването "Неделя 150" зам.-председателят на Народното събрание Явор Хайтов от Българския демократичен център.

Не мога да бъда спокоен лично и да не съм обезпокоен от този неприятен инцидент. Мога да ви уверя, че като парламентарист, аз ще искам да стигнем до реалната истина – какви са причините за смъртта на този млад колега. У нас има нагласа да направим наистина промени, които са необходими. Бих казал, че ние вече и започнахме и макар аз като опозиционен депутат, призванието ми е да критикувам дейността на правителството, бих могъл да кажа, че гласувахме за актуализацията на бюджета за 2014-а, защото най-големият дефицит беше в бюджета на МВР – около 200 млн. Голяма част от тези средства са изразходвани именно по този проблем – укрепването на границата ни с Турция.

Бързането в случая не е най-добрият съветник. Трябва да сме малко по-търпеливи, така че стъпка по стъпка да се изяснят причините, довели до този инцидент. Аз ще търся отговор и на въпроса - защо се стигна и до един друг инцидент – този в Лясковец, когато министерството също даде свидни и скъпи жертви. Конкретно по случая на границата ни може би януари или февруари убеден съм, че и ръководството на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ще иска да чуе реалността.

Предложеният Закон за МВР трябва да бъде подкрепен, заяви още Явор Хайтов.

Нашата парламентарна група покани министъра на вътрешните работи Веселин Вучков. Той се яви на поканата и пункт по пункт, по основните неща, разви своите виждания и вижданията на вносителите. След това нашата парламентарна група остана сама, имаше кратки разисквания и гласуване. Групата реши, че предлаганият закон е удачен и уместен. Това е методиката на взимане на демократични решения. Почти никой от колегите в парламентарната група на Български демократичен център не се изказа против и не предложи друга теза. Големият спор е къде е мястото на ГДБОП. За нас мястото й би трябвало да бъде в МВР. Аз много внимателно ще наблюдавам как кадрово ще бъде обезпечена службата, за да не допуснем да загубим нито един висококвалифициран служител на МВР, да си тръгне обиден. Много е важно служителите да чувстват сигурност, подкрепа както от министъра и ръководството на министерството, така и от парламента, а и аз бих казал и от нашата парламентарна група. /…/ Мнението на нашата парламентарна група е, че ДАНС трябва да се съсредоточи върху основните й функции – контраразузнаване и друг тип престъпно поведение, а нека борбата с организираната престъпност да мине в МВР. ДАНС беше създадена с огромни очаквания. Към момента никой не поставя под съмнение нейното функциониране. Нашата политическа оценка е, че тази служба работи, коментира Хайтов. Той очаква по-активна работа по отношение на екстрадицията на лица, занимаващи се с шпионаж. Той отчете като голям успех проведената акция в Пазарджик, където бяха локализирани клетки, които проповядват радикален ислям.

Според Хайтов възлагането със закон на функции на президента по отношение на ръководни кадри в министерството не е грешка, напротив – то е правилно. Той добави:

Между първо и второ четене ние ще внесем предложения за промени по отношение на използването на СРС-та. Върху ГЕРБ беше лепнат етикета на незаконни подслушвачи. Иска ми се това да не е така. Съсредоточаването на СРС-та на няколко места според мен не е правилно, а бих казал то е и по-скъпо. Считам, че СРС-тата трябва да бъдат обединени в една служба, било то ДАТО или нещо, което ще коментираме съвместно с колегите, за да се изкристализира едно най-правилно решение.

Явор Хайтов посочи още, че Български демократичен център няма да подкрепи предлаганите реформи в съдебната система:

Нямаме нагласа да подкрепим така предлаганите реформи в съдебната система, защото имам усещането, че се прави опит да се освободи терен и да бъдат назначени или „избрани“ свои хора, които по един или друг начин да са послушни на властимащите.

Той посочи, че отказът от диалог на първо място му дава основание да мисли по този начин, както и поредицата от наслучващи се неща.

Хайтов беше категоричен, че Парламентарната група е единна и няма опасност от разцеплението й. Той отрече да са водени преговори с ВМРО за бъдещи съвместни действия на ниво парламентарни групи, но не отрече да е имало приятелски разговори без трайни политически ангажименти.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна