Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на ГД „Гранична полиция“ Захарин Пенов е подал оставка

Снимка: БГНЕС

Директорът на ГД „Гранична полиция“ Захарин Пенов е подал оставка заради инцидента от преди няколко дни, когато камион с 15 гранични полицаи се обърна близо до Елхово и един от служителите загина, а няколко други бяха ранени.

Вътрешният министър Веселин Вучков съобщи, че днес е взел решение да я приеме оставката на Пенов, подадено още преди два дни. Това стана ясно след среща на ръководството на МВР и синдикатите в МВР, които поискаха оставки заради тежкия инцидент на границата.

Друго, което стана ясно, е, че три доклада за положението по българо-турската граница са били внесени в последния работен ден преди Коледа от вътрешния министър Вучков в Министерския съвет. С тях се иска отзоваване на всички пеши патрули по българо-турската граница, замяната им с автопатрули, доизграждането на стената между България и Турция, която да възпрепятства миграционната вълна и създаването на добра инфраструктура в пет общини по българо-турската граница. 

Вучков каза още, че с постановление на Министерския съвет ще бъдат назначени още 700 души в "Гранична полиция", които да заменят в момента присъстващите там полицаи от цялата страна.

Още на 26-и декември със заповед на вътрешния министър е започнало изтеглянето на пешите патрули в опасните участъци по българо-турската граница. Така 101 полицаи са били отзовани и в момента охраната се осъществява малко по-навътре на територията на България.

Утре се очаква да излезе на интернет страницата на МВР докладът за положението на българо-турската границата и условията, при които живеят полицаите. Това ще се случи по искане на синдикатите.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна