Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спечелете компактдиска „Raina Kabaivanska. Rarities“

| обновено на 29.12.14 в 21:10
Снимка: БГНЕС

Седмицата 15-и – 21-и декември беше кулминацията в честванията на 80-годишнината на голямата българска оперна певица Райна Кабаиванска - оперната дива, която в цял свят посрещат като кралица. Станали на крака, с аплодисменти и цветя я посрещнахме и ние ден след рождения й ден, на 16-и декември в Софийската национална опера и балет. Всеки очакваше минутка с нея, в която да й връчи своя дар. От Нов български университет, където води майсторските си класове от 2001 г. и където създаде своята българска школа, й подариха компактдиска „Raina Kabaivanska. Rarities“ /„Райна Кабаиванска. Рядко изпълнявани арии“/. Новото издание включва арии из опери, които оперната прима не е играла в България като „Роберто Деверьо“, или не е изпълнявала на сцена като „Макбет“. Кметът на София Йорданка Фандъкова добави сред подаръците учредяването на ежегодна стипендия от столичната община за участник в майсторския клас, а генералният директор на Българската национална телевизия Вяра Анкова връчи колекция със записите на световноизвестната българска оперна певица, съхранявани в архивите на медията.

Оперната дива Райна Кабаиванска също поднесе подарък, на всички нас! Това беше концертът „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“ на 18-и декември в зала 1 на Националния дворец на културата. Там пяха някои от най-изявените възпитаници на майсторските й класове в България и Италия, които пристигнаха от различни краища на света, за да участват в събитието.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Росица Кавалджиева за концерта „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“, изпълненията на Матео Дезоле, Вероника Симеони в партньорство с Анаис Мехиас, Ана Петричевич в партньорство с Андреа Каре, както и обръщението на Райна Кабаиванска към публиката.

Нов български университет и предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ ви дават възможност да спечелите компактдиска „Raina Kabaivanska. Rarities“ /„Райна Кабаиванска. Рядко изпълнявани арии“/. Можете да заявите вашето желание за участие в томболата на електронна поща castadiva@bnr.bg до 31-и декември. Томболата ще бъде изтеглена в предаването „Каста дива” на 4-и януари от 20 до 22 часа по програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Пожелаваме Ви късмет!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени