Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Петров: 2014-та беше добра за астрономията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отиващата година не е била много добра за астрономите, заради облачността и дъждовете. Това каза в предаването „Преди всички“ Николай Петров – директор на Националната астрономическа обсерватория:

Тази година беше не много добра за астрономически наблюдения от телескопите, които са построени на земята, защото беше доста облачна и дъждовна. Но в малкото нощи, които успявахме да наблюдаваме всички тези интересни въпроси, свързани с това да открием нови светове, а именно планети, обикалящи около други звезди, да можем да се докоснем още повече до идеята за това да потвърдим съществува или не живот извън земята, успяхме да направим едно колосално събитие, свързано с технологиите, а именно – да кацне апарат върху комета. Това може би е едно от много сериозните събития, случили се в астрономията.

В края на годината, само преди няколко месеца, открихме планета, много наподобяваща нашата, каза още Николай Петров.

Той категорично отхвърли като възможна информацията, която се появи в медиите, че на 4-ти януари гравитационното поле на Земята ще отслабне толкова, че да можем да се задържим сами  във въздуха за около 3 секунди:

Единствената причина гравитационното поле да отслабва е свързана с масата на нашата планета Земя. Така, че тя изведнъж да си загуби своята маса и след това отново да си я възвърне след тези 3-4 секунди даже е далеч от сериозната фантастика.

Цялото интервю с Николай Петров можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна