Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти от Франция издирват черните кутии на самолета на "ЕърЕйша"

| обновено на 02.01.15 в 14:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експерти от Франция се присъединиха към издирването на черните кутии на потъналия в Яванско море самолет на "ЕърЕйша". Френските експерти осигуряват хидроакустично оборудване за засичане на сигнали от черните кутии. Според спасителните екипи най-вероятният район, където се е разбил самолетът, е с площ около 5400 кв. км. Три кораба са изпратени в тази зона, както и група индонезийски водолази.

 Поради лошото време обаче мястото на катастрофата не може да бъде установено от въздуха. Издирването е затруднено и от факта, че в Яванско море има много потънали останки от кораби и въоръжение от Втората световна война, които често се оказват "фалшиви сигнали". 

Кораб на индонезийските военноморски сили е открил опашката на катастрофиралия самолет. Обектът се намира на дълбочина 29 метра на океанското дъно.

Междувременно броят на намерените тела нарасна до 30, като само днес бяха открити 21, повечето - от американски военен
кораб. В индонезийският град Сурабая вече текат съдебно медицински експертизи по идентифициране на телата.

В същото време авиационни експерти изразиха предположение, че самолетът може да се е опитал да се приводни аварийно, но да е бил потопен от високите вълни. Състоянието на телата на пътниците не показва да е имало разпадане на машината във въздуха.

На 28 декември самолетът на нискотарифната компания "ЕърЕйша" със 162 души на борда изчезна от екраните на радарите, около 40 минути след излитане от Индонезия на път за Сингапур.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна