Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата комисия по журналистичека етика трябва да заработи този месец


Двете съществуващи досега комисии за етика в електронните и печатните медии се обединиха в една обща комисия по журналистическа етика, което предстои да заработи през този месец. Пред "Хоризонт" Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация",  който е част от новата комисия, каза, че обединяването на предишните е правилен ход: 

Категорично смятам, че беше правилен ход обединяването на тези комисии в една. Етиката няма разлика според начина на медийно предаване – дали става дума за електронно медии, дали става дума за печатни медии или става дума за интернет медиите, правилата трябва да са едни и същи, журналистът трябва да отразява истината, да търси различни източници на информация и да бъде  безпристрастен в достъчна степен към темата.

Моето менние е, че е абсолютно необходимо темата за етиката в медиите да бъде на фокус. Винаги е имало авторитетни хора в тези комисии, но те нямаха видимост заради това, че самите медии в недостатъчна степен отразяваха нашата работа. Хората трябва да знаят, че могат да се обръщат към комисията за етика в случаи, когато се почувстват засегнати, когато смятат, че дадени предавания или перо, журналистическо, не отговаря на етичните изисквания, за да може комисията да взима своето решение, то да се публикува широко и по този начин да се утвърждават правилата. Всичко това се правеше през тези години, с изключение на това, че имаше изключително ниска информираност, ниская публичност на тези решения.

Аз искрено се надявам и очаквам комисията да заработи на базата на доразвиването на практиката, но с много по-голяма публичност, много по-широка известниост на нашата рабита, за да може и хората да се обръщат, да има и казуси

Журналистът Иван Бедров, който също е член на комсиията, каза:

Аз също смятам , че съвсем нормално и закономермо е да има само една комисия, защото дори технологично е навъзможно да разделем водовете медии, както правехме досега  и мисля, че основна задача на новия състав е да въвлича все повече и повече колеги да правим етична журналистика, защото не е новина да кажа, че имаме отсъпление от това през последните години.

Много по-първостепенна задача е да убедим хората, за които работим, т. е. публиката, че има смисъл от нас, защото ние ходим по един тънък лед и в последните години авторитетът на професията според мен намалява. Това, което виждаме през последните месеци е част от най-големите от т.нар. добрите медии залитаха в посока сами да разпалват напрежение между различните хора. Може  би го правят несъзнателно, може би има нужда някой отвреме-навреме да бие камбаната и да казва: "Не, това е много опасно, защото в бъдеще може да ни се случи нещо много по-лошо“. Също така част от медите изпълняват финкциите на някакви емоционални изтривалки – когато се случи бедствие, много страдащи хора, всъщност основната функция на медиите не е да увеличават страданието и да разплакват публиката, защпто няма нищо според мен да разплачеш публиката, много по-важната функция на медите е да разследват, да покажат защо това се случва и защо пропдължава да се случва по един и същи начин при всеки по-силен дъжд.

Александър Кашъмов допълни:

По-големият проблем не според мен не е загубата на доверие в медиите, а прекаленото голямото доверие в тях, защпто съвтеменното общество е твурде много технизирано, електронизирано и то не може да съществува без медии. Това прави още по-важна задачата тези медии да имат някакви ясни етични критерии все пак това, което говорят на хорат, да бъде в макимална степен обектиовно. В противен случай те могат да се превърнат и се превръщат в средство за манипулация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна