Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смелчаци извадиха кръстовете на Богоявление

| обновено на 06.01.15 в 15:53
Снимка: БГНЕС

Близо 200 души се включиха в традиционното мъжко богоявленско хоро в Калофер. То се играе в ледените води на река Тунджа на Йордановден. Изваденият от реката кръст беше предаден по традиция на най-малкия на хорото - 5-годишния Стилиян. Тази година в ритуала участваха само местни хора. Смелчаците влязоха в студените води на реката под звуците на тъпани и гайда, с българското знаме и изпълниха народната песен за Василка.

Пловдивчанинът Пламен Павлов на Христовата 33-годишна възраст извади Кръста от ледените води на Марица в Пловдив. Преди това реликвата бе осветена от пловдивския митрополит Николай, който отслужи водосвета навръх Богоявление край Водната палата на Панаирния мост. Преди това владиката освети бойните знамена на пловдивските войскови части.

Пламен Павлов е военнослужещ в 68-ма бригада Специални сили в Пловдив. Преди време е бил на мисия в Афганистан. Мъжът си пожела да има дете през тази година, тъй като е женен от 5 години, а също и волята на Бог да направлява живота му.

30-годишният Денис Белов извади кръста в София. Белов пребори над 50 участници в леденото езеро, намиращо се в столичния квартал "Дружба". Той живее в САЩ и работи като физиотерапевт, като се е завърнал в България само за празниците. 50 младежи се състезаваха за изваждането на кръста в столицата. Епископ Григорий, викарий на българския патриарх, отслужи водосвет послучай празника.

17-годишният Самуил Йошков извади Богоявленския кръст от водата на езерото в парка "Монтанезиум" в Монтана. Ученикът в Природо-математическата гимназия участва за втори път в ритуала. В съревнованието за кръста се включиха 38 мъже на различни възрасти. Днес в община Монтана празнуват 1037 именници, като една трета от тях носят името Йордан. Най-възрастният от тях е на 91 години.

В Ловеч Богоявление беше отбелязано със Света Васиелиева литургия, водосвет и освещаване на знамената на Българската армия пред новия катедрален храм "Св. Св Кирил и Методий". Духов оркестър предвождаше празничното шествие, в което се включиха стотици граждани. 27 души скочиха в ледените води на река Осъм. Кръста извади 16-годишният ученик от Математическата гимназия в Ловеч Георги Дончев.

37-годишният финансов консултант Светлин Иванов за 14-и пореден път извади Светия Богоявленски кръст от водите на Дунав в Силистра. На традиционния ритуал по спасяването на Кръста се стекоха стотици силистренци. След тържествената литургия доростолският митрополит Амвросий поведе литийното шествие до брега на Дунав за ритуала по спасяването на Христовия кръст. Владиката отправи благословия и призова хората да се обединят.

13 млади и здрави мъже се хвърлиха в студените води на Дунав край Русе, а Светлозар Савов успя за пети път да хване богоявленския кръст. Заместник-областният управител Станимир Станчев подари на Светлозар ръчно изработена икона на Рилска Богородица, а хората, дошли на брега на реката, го поздравиха и му пожелаха здраве и успехи в обучението му в Русенския университет.

В Каварна за втори път 25-годишният Иван Йорданов хвана Богоявленския кръст в ледените води на Черно море. По традиция община Каварна осигури безплатен транспорт за желаещите да присъстват на ритуали край втора буна на морето. И в Балчик за втори път 23-годишният студент-състезател по хвърляне на чук Здравко Димитров се пребори за кръста. Сред другите 20 конкуренти бяха най-младият - 16-годишният Живко Тодоров, и най-възрастният 55 годишният Ангел Димитров. Победителят получи 200 лева награда, останалите по 50 лева. 

21-годишният студент по право от Враца Тодор Дамянов извади кръста от морето край Варна на Богоявление. Той участва в ритуала за първи път и получи от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан дървен кръст, въпреки че се оказа атеист. 42-ма души скочиха в морето за Кръста. Най-младият е 14-годишният Петър Иванов, а най-възрастният участник за 18-та поредна година е Васил Тепеделенев. 

17-годишният именник Йордан спаси кръста в Бургас. Рекорден брой от 35 души участваха в надпреварата тази година. При силен вятър от 10-12 метра в секунда те скочиха в студената морска вода. Подкрепяни с възгласи “Българи юнаци“, 35 души на възраст от 16 до 62 години се включиха в надпреварата за спасяването на Кръста в Бургас. Сливенският митрополит Йоаникий първи поздрави победителят. Екип от водолази в непосредствена близост до участниците следеше да не бъдат допуснати инциденти.

Отколешната традиция да бъде спасен христовият кръст от водите на Тунджа и тази година беше спазен в Ямбол въпреки студеното време и пронизващия вятър. За четвърта поредна година Кръста извади военнослужещият Стефан Стефанов.

Във всички краища на България хората казват, че който е нагазил в ледената вода, не се е разболял и него настинка не го лови. А ако във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени