Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски мегапроект се противопоставя на Botnet заплахите

Снимка: Български пощи
Международен консорциум от 14 европейски държави разработва нови средства за защита на електронни услуги и данни в Интернет. Проектът „Съвременен център за кибер защита” (ACDC) е на стойност над 15 млн. евро и се изпълнява от 28 компании. Една от тях са „Български пощи”, чиято инфраструктура и мрежа от корпоративни контрагенти, са оценени като особено подходящи за тестване на новите продукти. Дългосрочната цел на софтуерните разработки е да се превърнат в стандарти за защита на сигурността срещу Botnet заплахи в страните членки от ЕС. Паразитният софтуер от типа Botnet прониква в мрежи от компютри и прави достъпно тяхното съдържание, без знанието на собственика. Той е сочен като основна причина за източването на данни от корпоративни мрежи, в които протичат финансови транзакции или се извършват административни услуги за гражданите.
„Софтуерната реализация на анти-ботнет стратегията в нашата мрежа ще бъде основа за решаването на кибер сигурността на национално ниво” – твърди Катя Великова, ръководител на проекта за България. По нейно мнение, със своята мащабност проектът няма аналог на територията на страната. Тя каза още, че „Български пощи” правят и всичко възможно, за да привлекат към инициативата максимално широк кръг от институции, фирми, компании от банковия сектор и инкасо-услугите, преди лицензирането и комерсиализацията на продуктите от мегапроекта. 15 организации вече са направили това.
Как частния сектор и публичните институции могат да станат част от проекта на по-ранен етап и какви са ползите от това? Какви са рисковете за кибер сигурността на национално ниво, за всеки от нас и как може да бъде подобрена тя? – научаваме от Катя Великова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна