Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Угърчинска: Положението във Франция е все по-страшно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички тези атаки, цялото това терористично напрежение, на което е подложена Европа, зачестява и с вмешателството на Европа и на великите сили в конфликти, които са религиозни, в Близкия изток, в Северна Африка. Има заплахи, които са явни. Всички служби на тези държави знаят за какво става дума, но много често действат с много закъснение, защото има други политически, икономически, геостратегически интереси. По този начин се губи ценно време, за да се предотврати или да се пресече възможността за такива реакции. Това коментира в предаването „12+3“ журналистът Румяна Угърчинска.

Всички тези млади хора, които се втурват в терористичните акции, са подложени на идеологическа обработка, но тя има аргументи. Точно тези аргументи са болното място и тази част от истината, на която явно политиците в Европа не желаят да обърнат достатъчно внимание

Начинът, по който воюват тези терористични мрежи, е такъв, че не може да бъде спрян по начина, по който действат както службите, така и военните, така и полицията. Те са внедрени, повечето от тях дори никога не са напускали съответните държави, те са си граждани на тези държави. Отровата е другаде, тя е в идеологията, тя е в срива на ценностите и морала.

Положението е все по-страшно във Франция, коментира Угърчинска и добави:

Фактът, че медиите и властите не говорят повече за това е обяснявано често с факта, че не искат да всяват страх, смут, паника и т.н. Когато се случват този вид акции, които са един вид изолиран тероризъм, се заговаря отново за общата заплаха, под която стои Франция от години и която се засили, откакто Франция взе позиции и участие във войната срещу „Ислямска държава“. Споменава се, че това не са непременно бойци, дошли от чужбина, че по всяка вероятност има такива във Франция. Споменава се също, че са разкрити и лагери за терористична тренировка във Франция. Днес Франция плаща прекалено тежко. В момента вече планът за антитерористични действия е на най-високото си ниво, което означава, че абсолютно всички медии и държавни сгради ще бъдат под засилена охрана.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени