Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът осъжда атентата в Париж

Париж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече "брутална и нечовешка" атаката срещу френския седмичник "Шарли Ебдо". Според него това е недопустим варварски акт.

Това е атентат срещу свободата на всички ни, затова всички трябва да реагираме, коментира говорителят на Европейския парламент Жауме Дух. Председателят на институцията Мартин Шулц заяви, че е дълбоко шокиран от смъртоносната атака.

Лидерът на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер също осъди атентата и подчерта, че свободата на пресата и изразяването трябва да бъде защитена. Социалистите в Европарламента определиха нападението като отвратителен терористичен акт срещу свободата на словото.

Дълбок шок от варварския акт изрази и българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Тя беше сред първите европейски представители, излезли с реакция, в която се изразява солидарност с френския народ и със свободната преса, която е основа на демокрацията.

Солидарност с Франция изрази и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Германският канцлер Ангела Меркел осъди нападението над редакцията на френското сатирично списание Шарли абдо. Новината за ужасяващия атентат срещу журналистите ме разтърси. В тези тежки часове Германия ще подкрепя своите френски приятели. Това написа тя в съболезнователна телеграма до френски япрезидент Франсоа оланд. Меркел изказа съболезнованията към семействата на загиналите 12 журналисти и полицаи от името на целия германски народ :

Този отвратителен акт е не само нападение срещу живота на обикновените французи и срещу сигурността на Франция. Той е нападение срещу свободата на словото и правото на мнение, който не може да бъде оправдан с нищо. В тези тежки часове Германия подкрепя своите френски приятели.

Американският президент Барак Обама осъди смъртоносната атака и я нарече терористичен акт срещу съюзник. Обама е наредил на администрацията да предостави всякаква необходима помощ за изправяне на терористите пред съда.


Руският президент Владимир Путин изрази съболезнования на френския президент Франсоа Оланд за терористичния акт в Париж. Путин е потвърдил готовността си за продължаване активното сътрудничество в борбата срещу заплахата от тероризма.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че е шокирана от атаката и я определи като покушение срещу свободата на словото. 

Ватиканът също осъди "зловещата атака" в Париж. Това е двоен акт на насилие, зловещ, защото представлява атака както срещу хората, така и срещу свободата на печата, заяви заместник-ръководителят на ватиканската пресслужба Чиро Бенедитини.

И Арабската лига осъди остро нападението срещу сатиричния седмичник.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени