Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Петков: България трябва да използва целия си ресурс по охрана на границата

Снимка: БГНЕС


България трябва да използва целия си ресурс по охрана на границата, защото там напрежението е видимо и заплахата от неконтролиран приток на бежанци в България става все по-отчетлива. В случая целият ресурс включва и армейски подразделения. Това заяви в предаването „Нещо повече“ зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

В тази ситуация - с този много орязан бюджет, с тази кадрова недостатъчност в МВР, не е нормално да очакваме от Гранична полиция и командированите за целта служители на МВР  по границите да се очаква да бъдат предприети ефективни действия. Трябва да направим анализ на досега проникналия бежански поток и как той се контролира на територията на страната. Въпросът е комплексен и трябва да бъде впрегнат целия ресурс на държавата, в това число армейските подразделения.

Петков подчерта още, че е изключително важно да се стартира сериозна реформа на пенсионната система. Действията на парче са вредни, добави той. Според него на този етап не е възможно решение предложението да се направят лични партиди на пенсии и в НОИ. Според него това и няма да успокои нещата.

Направи се едно действие, без то да бъде предварително анализирано и да бъде обезпечено обществото, в това число нашата икономика. От такива действия само губим.

Специално коментирахме предложението за актуализирана стратегия за реформа в съдебната власт, посочи още Румен Петков.

Там има няколко неща, които будят много сериозно безпокойство. На първо място фактът, че се внася такава актуализирана стратегия, показва, че тя не идва от никъде. За съжаление, в материала няма никакъв анализ какво е реализирано досега. Проектът за структурирането на действията в съдебната власт включва 7-годишен период, но вътре няма абсолютно никаква връзка със срокове и с отговорни за изпълнението на съответните задачи институции. В проекта трябва да се направят много сериозни редакции и преструктуриране и да се постигне вид, който да оказва стратегическата цел и целите, дейностите по изпълнението на целите, отговорните институции по изпълнение на целите и разбира се, срокът за тяхното изпълнение и индикаторите за реализацията, коментира Петков и посочи спорните моменти в текста.

АБВ е определила състав на работна група, която да направи цялостен анализ на изборното законодателство. До 2 месеца тя трябва да предложи на широка обществена дискусия изборната нормативна уредба и задължителността на гласуването, както и други въпроси. Трябва да се намери общо съгласие по темата, категоричен е Петков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна