Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Днешните вестници са единодушни в избора на водеща тема - атентатът в Париж срещу редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо", при който бяха убити 10 журналисти и двама полицаи.

"Ислямисти удариха Франция в сърцето", пише "Преса".

"Най-черният ден в историята на френската преса. Ислямисти влязоха във война с Франция" е заглавието на "Новинар".

"Застреляха главния редактор и водещи карикатуристи. Париж под обсада, търси поне трима нападатели. Светът осъди варварството", отбелязва "Труд".

"Терористи разстреляха свободното слово", пише "Телеграф".

Под заглавие "Куршуми за карикатури" "Стандарт" посвещава две страници на атентата.

"Мразещите свободата не понасят и смеха", отбелязва "Капитал дейли" в редакционен коментар.

В коментар на първа страница на "Дума" посочва, че терористичният акт удря по начина на живот на европейците и цели да породи вълна от ненавист към исляма и мюсюлманите. Това е целта на фанатиците и тя не трябва да бъде постигната", пише в коментара.

"Хиляди хора изразяват в социалните мрежи болката си и подкрепата си за свободното слово с думите "Аз съм Шарли", пише "24 часа" и нарича случилото се "френския 11-ти септември".

Други теми от днешните вестници:

Според вестник "Сега" правителството е "минирало" Агенцията за бежанците с назначаването на Никола Казаков. "Борисов наложи без конкурс Казаков, който бе уволнен, защото ведомството се оказа тотално неподготвено за вълната нелегални емигранти", пише "Сега". Коментарът на страницата "Наблюдател" също е на тази тема и е озаглавен "На "шенгенската" ни граница: Разруха като в 19-и век".

"Премиерът иска Плевнелиев да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради бежанците", пише "Стандарт" в репортаж за първото за годината заседание на Министерския съвет. "Кризата с чужденците може да изяде великденските добавки на пенсионерите", гласи едно от подзаглавията.

"Санирането на блоковете ще е безплатно само първите две години" - под това заглавие "Труд" помества интервю с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.

"370 милиона лева сме изхарчили за Коледа и Нова година, което е с 20 на сто повече от миналата година", пише "24 часа", но допълва, че според търговци на храни оборотите им са спаднали.

"В дните след Нова година гурбетчии изкупиха луканката и сиренето", констатира "Монитор". "Днес отново се връщаме към българското вино", казва посланикът на Полша у нас Кшищов Краевски в интервю за вестника.

Вестниците отделят място и на "капризите" на времето.

"Банкоматите замръзнаха, морето завря от студ", гласи заглавие на "Стандарт".

"Заради поледиците през шест минути по един потрошен в "Пирогов", пише "Преса".

Според прогнозата на "24 часа" през януари ще е топло само от 16-и до 20-и. "В останалото време - дъжд, сняг и студ."

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени