Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Иванова: Проверките на БАБХ не са установили нерегламентирани доставки в детски градини и социални домове

Доставчиците на храни, съгласно изискванията на Закона за храните, трябва да доставят храните от регистриран производител в регистриран обект, като Агенцията по безопасност на храните проверява и производителя, и търговския обект. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Райна Иванова, експерт в Българската агенция за безопасност на храните. Запитана дали в детските градини и социалните домове не проникват храни от "сивия сектор", тя каза:

Ние сме направили оценки на риска на всички обекти. Детските градини, социалните домове и училищните столове са обекти във висок риск и ги проверяваме по-често. Освен това всеки месец получаваме справки за извършените проверки и констатираните несъответствия в тези обекти. При нашите проверки не е установявана доставка от нерегламентирани обекти. Проверяваме не само наличната храна в обекта, а се връщаме назад във времето и правим обратна проследяемост. 

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов изрази притеснение от размера на сивия сектор в хлебопроизводството и посочи като разумно да се проведе среща с представителите на хлебопроизводителите, която пое ангажимент да организира. Според него от нерегламентираната търговия печелят само определени хора, а губи цялото общество:

Ако сивият сектор не е 50%, а е много по-малък и ако има истинска конкуренция на пазара, то тогава цените на хляба сигурно няма да се повишат, но за сметка на това качеството ще се повиши, защото всички знаем, че продукцията, идваща от сивия сектор, често е с доста съмнително качество.

Интервюто на Веселина Миланова с Райна Иванова и с Петър Славов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна