Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Пелев: Когато другата страна играе нечестно и знае, че може да си гарантира резултат, това престава да е правосъдие

Снимка: Ани Лозева

Стигна се до някаква степен на нетърпимост относно начина на разпределяне на съдебната материя. Фокусът в момента е в СГС, тъй като там се гледат дела с много висок обществен и материален интерес.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" адвокат Александър Пелев преди заседанието на ВСС. Той и още 40 адвокати изпратиха декларация, подкрепяща писмото на магистратите от Софийския градски съд до ВСС по темата за случайното разпределение на делата:

Знаете, че съдебната система е доста консервативна – колегите съдии се въздържат от даване на лични мнения, но е публична тайна, че е възможно към днешна дата, а и в миналото по най-различни начини, човек, който се занимава с тази професия, да направи така, че да попадне на предпочитан съдия за разглеждане на неговия казус. Това е всъщност в основата на писмата на колегите от СГС, подкрепени от Софийския  районен съд и Софийския апелативен съд. Не остана съдилище в софийския съдебен окръг и апелативен район, което да не е взело отношение, чрез своята колегия, във връзка с проблемите.

Според юриста проблемът е бил неглижиран от ВСС твърде дълго, преди изявлението на френския посланик да хвърли светлина върху него. В Съвета от години се мултиплицират едни и същи проблеми, които водят до неефективна работа на съдебната система, констатира той. Според личното му мнение, правилата трябва да се променят, преди да се търсят промени в персоналния състав на ВСС. Адвокатът коментира и очакванията си от изслушването във ВСС:

Всеки един резултат от хвърлянето на камъка в блатото би бил съществен и добър, защото, нека не се лъжем, ако нищо не се случва и продължаваме да си затваряме очите пред начина, по който работи системата, с която ние като адвокати сме тясно обвързани, нещата не само няма да се подобряват, но и ще продължат да се влошават и доверието към цялата система ще продължава да спада.

Едно от нещата, които пряко ни касаят, е именно това случайно разпределение на делата, защото, когато противната страна играе с нечестни средства и знае, че може да си гарантира резултат, то това нещо престава да бъде правосъдие.

Интервюто на Силвия Великова с адвокат Александър Пелев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени