Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Павлович: Ако европейска идентичност не се изгради, обществата ще стават жертва на по-силни идентичности

Снимка: БГНЕС

Поведението на един мюсюлманин и неговите действия се определят от два водещи текстови корпуса – Коранът и преданията за арабския пророк. И в двата корпуса има явни текстове, които насърчават воденето на война с неверниците. В Корана е уточнено, че с християни и юдеи трябва да се воюва, докато не платят поголовен данък или не се покорят на мюсюлманите. Корпусът от предания за пророка и неговите сподвижници съдържа много подробни текстове. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" ръководителят на катедра "Арабистика и семитология" в Софийския университет "Свети Климент Охридски" доц. Павел Павлович:

Имаме корпуси, които са нормативни за всеки мюсюлманин, в които ясно се съдържат текстове, узаконяващи и насърчаващи воденето на свещена война в името на мюсюлманската кауза.

Несъстоятелна и наивна е тезата, че Коранът може да бъде редактиран, за да се изключат от него текстовете, които призовават към насилие, подчерта ученият по повод на журналистически коментар.

Проблемът, за мен, е в това, че Европа трябва да формулира своята идентичност, а в името на политическата коректност Европа бяга от дефиниране на своята идентичност. Спомнете си само дискусиите около европейската конституция, която така и не се прие, част от тях беше тъкмо по въпроса дали да се дефинира древната гръцка и след това християнската традиция като база на европейската идентичност. Избяга се от тези решения, защото в името на политическата коректност Европа не трябва да има идентичност, понеже ако идентичност се дефинира, тя неизбежно ще бъде базирана на християнството. Ако такава европейска идентичност не се изгради, европейските общества ще стават жертва на други по-силни идентичности и няма да има как да отговорят на това предизвикателство.

Въпросът за отношението към исляма трябва да се раздели на две – отношението в Европа и това, което Западът не трябва да прави в ислямския свят, заяви ученият. Наивна е убедеността на Запада, че може да присади своя модел в арабо-мюсюлманския свят, смята Павлович. Според него би било контрапродуктивно, ако се засили натискът върху териториите, контролирани от "Илямска държава":

Халифатът се ползва с немалка популярност в контролираните от нея райони. Военният натиск ще породи военен отговор и ще доведе до още по-голяма радикализация. От нахлуването в Ирак през 2003-та г., Западът всъщност действа срещу себе си в този район и колкото повече се опитва да реши нещата по военен начин, толкова повече те ще се изплъзват изпод контрол.

Интервюто на Снежана Иванова с доц. Павел Павлович можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени