Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският баритон Шерил Милнс на 80

събота, 10 януари, от 20.00 часа

Шерил Милнс е спътник на най-големите оперни гласове във втората половина на миналия век. От ранно детство се занимава с музика. Свирил е на цигулка, виола и контрабас. Заработвал на танцови вечеринки с контрабаса, за да може да си плаща уроците по пеене. Талантът му е забелязан от Борис Голдовски, диригент, продуцент и педагог от руски произход, съратник на Кусевицки. Милнс е учил пеене и при знаменитата Роза Понсел. През 1960 година става част от трупата на Голдовски и прави своя дебют в Бостън в партията на Мазето от „Дон Жуан” на Моцарт.
През 1965 година баритонът дебютира на сцената на Метрополитън опера и този театър се оказва ключов в кариерата му. Излиза на тази сцена повече от 650 пъти, последната му роля е Амонасро от „Аида” на Верди (1997 г.), първата е Валентин от „Фауст” на Гуно.
През 1964 г. е европейският дебют на певеца в Милано в „Севилският бръснар” на Росини. В истински триумф се превръща участието му в „Макбет” на Верди на сцената на Виенската щатс-опера през 1970 година.
До 1994 г. Шерил Милнс изпълнява 10 роли на сцената на този театър, сред които и една то коронните си - Скарпиа от „Тоска” на Пучини. В Ковънт Гардън баритонът пее за първи път през 1971 г. в ролята на Ренато от „Бал с маски” на Верди.
В предаването ще прозвучи цялостно операта „Хамлет” от Амброаз Тома с Шерил Милнс, Джоун Съдърланд, Джеймс Морис, Барбара Конрад и др. Хорът и оркестърът са на Уелската Национална опера, диригентът е Ричард Бониндж. Записът е студиен на DECCA. Направен е в Кингсуей Хол в Лондон през април 1983 година.

Съдържание на операта „Хамлет” от Амброаз Тома

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна