Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Казаков: След 10 март е възможно базите на Агенцията за бежанците да се запълнят

Снимка: БГНЕС

Правителството ме назначи отново, защото смята, че аз ще бъда човекът, който може да се справи най-успешно с бежанския натиск, който идва. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" новият шеф на Агенцията за бежанците Никола Казаков. Според него Агенцията е направила всичко необходимо, за да посрещане бежанската вълна и предишния път, когато той я оглавяваше:

Но в периода от 12-и май до 30-и август аз бях оставен изцяло сам, без никаква помощ от държавата. Това го знаят специалистите. Огромният бежански поток започна в края на 2012-а година и в началото на 2013-а и правителството на ГЕРБ тогава направи всичко необходимо. От 465 легла ги направи на 1300 и заложи още повече в едно министерско постановление – построяването на нов център. Както знаете, нов център не беше построен от следващия кабинет и 3 месеца – от май до юли, не беше сформиран национален оперативен щаб. През това време аз имах 7 писма и доклади за засилващата се бежанска вълна и очаквах подкрепа от правителството. Такава не ми беше оказана. Беше оказана едва след като бях освободен. Бяха осигурени щатни бройки, сгради и милиони средства.

Казаков, който беше разкритикуван за дейността си от Българския хелзинкски комитет, заяви, че няма проблем с организацията и дори тя е участвала с правна помощ за бежанците в редица проекти на Агенцията.

Ние работим с всички неправителствени. Вчера бяха 20 организации, даже ги имам по списък и два часа и половина обсъждахме бъдещата ни работа. На пети февруари ще бъдем заедно с Българския червен кръст, съучредители на един форум.

Казаков заяви, че няма притеснения, че за поста му не е имало конкурс.

Бежанската ситуация, към днешна дата, е че на 61% са запълнени базите на Агенцията. Подобрява се организацията на работата, основно по ускоряване на процедурите за предоставяне на статут, осигуряване на повече преводачи, изплащане на суми на преводачите, които не са плащани в продължение на 6 месеца, подобряване на здравното обслужване.

След 10-и март е възможно да имаме пълно запълване на базите на агенцията – 600 души и повече, прогнозира Казаков. Агенцията разполага с оборудване за още 1600 души, но търси възможности за разшияване и нови помещения.

Министерството на отбраната още не е осигурило списък на сгради, които Агенцията може да използва, каза Казаков, който има поглед върху предоставените преди 2 години сгради. Най-много 5 от тях обаче са били подходящи за целите на Агенцията. Казаков се надява ведомството да предостави и други сгради за оглед.

Средства за ремонт нямаме отделени, но държавата, в лицето на правителството, има изготвен план за посрещане на бежанския натиск и средства, в голяма част аз мисля, че ще бъдат подсигурени.

Интервюто на Снежана Иванова с Никола Казаков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна