Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал Каида: Нападението срещу в. "Шарли ебдо" в Париж е "отмъщение за честта" на пророка Мохамед

Амеди Кулибали и Хаят Бумедиен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Похитителят от еврейския супермаркет в Париж Амеди Кулибали заявил преди смъртта си за френска телевизия, че синхронизирал
акцията си с братята Куаши, двамата джихадисти, обвинени за атентата срещу "Шарли ебдо", предаде Франс прес. В телефонно обаждане до Бе Еф Ем Те Ве той заявил, че принадлежи към групировката "Ислямска държава". В отделно обаждане до същата телевизия Шериф Куаши заявил, че бил изпратен във Франция и финансиран от "Ал Каида в Йемен". 

Член на йеменския клон на Ал Каида заяви, че групировката е организирала нападението срещу френското сатирично издание
"Шарли ебдо" в Париж "като отмъщение за честта" на ислямския пророк Мохамед, предаде Асошиейтед прес. Въпросният член изпратил на Асошиейтед прес изявление на английски, в което се казва, че "ръководството на /Ал Каида на Арабския полуостров/ АКАП е организирало операциите и те са подбрали внимателно своята цел". По думите му нападението е било в съответствие с предупрежденията на покойния лидер на Ал Каида Осама бин Ладен към Запада за "последствията от упоритото охулване на мюсюлмански светини". Той посочи, че групировката е забавила декларацията си за поемане на отговорност от "съображения за сигурност".

Членът на йеменския клон на Ал Каида пожела анонимност поради правилата на групировката, допълва Асошиейтед прес.

Прокурорът на Париж Франсоа Молен съобщи, че през 2011 г. Шериф Куаши е живял в Йемен, където е контактувал с активисти на "Ал Каида". По делото за терористичния акт в редакцията на сатиричния седмичник са задържани 16 души.  

Франсоа Молен каза още, че след ликвидирането на братята Саид и Шериф Куаши в предградие на Париж, силите за сигурност са открили цял военен арсенал - десетки автомати, ръчни гранати и бутилки със запалителна смес, съобщи ТАСС. Прокурорът още веднъж потвърди, че нито един от заложниците, взети от третия терорист -  Амеди Кулибали в еврейски магазин в Париж, не е загинал в резултат на щурма на на силите за сигурност. Всичките четирима заложници са убити до началото на полицейската операция, заяви Франсоа Молен.

"Блиц" съобщава, че френската полиция все още издирва Хаят Бумедиен, съучастничката на ликвидирания терорист Амеди Кулибали. По данни на полицията, 26-годишната Хаят е живяла с Кулибали. Двамата са се оженили на религиозна церемония, Хаят чакала 4 години Амеди да излезе от затвора, където излежавал присъда за въоръжен грабеж. Тя е родена в Алжир, според източници от разузнаването.

В резултат на терористичното нападение, за последните три дни във Франция загинаха 17 души, 10 служители на изданието "Шарли
ебдо", четирима заложници в магазин за кашерна храна и трима полицаи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна