Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роби Сабел: Предполагам, че Международният наказателен съд ще приеме палестинската кандидатура за членство

Газа
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Предполагам, че Международният наказателен съд ще приеме палестинската кандидатура за членство, въпреки че не е ясно дали Палестина е де факто държава. Все пак щом ООН й даде статут на държава на постоянен член, тя ще успее да се присъедини и към Международния наказателен съд. Това каза в интервю за предаването „Събота 150“ професорът по международно право от еврейския университет в Йерусалим Роби Сабел. Според него теоретично е възможно палестинците да поискат разследване за всичко случило се в Газа през 2014 година и дори преди това. Според правилата на Международния наказателен съд - той трябва да преследва нарушенията, извършени и от двете страни в дадения конфликт, добави експертът и каза:

Ако предположим, че Газа бъде включена като част от територията на Палестина, която попада под юрисдикцията, това означава, че съдът ще разследва не само Израел, но и всичко, което е правила групировката Хамас. Това е причината палестинците да се колебаят досега в кандидатстването за членство в Хага. Въпреки че се оплакват от израелските военни действия в Газа, има съвсем малка вероятност съдът да започне предварително производство. Предполагам, че Трибуналът ще заключи, че няма основание за извършване на тежки военни престъпления от страна на Израел. От създаването на Международния наказателен съд през 2002-ра година са осъдени само трима души, в тези случаи става въпрос за много тежки масови убийства, които засегнатите държави не са пожелали сами да разследват.

Трябва да се разберат мотивите на палестинската власт. Тя трябва да преговаря по спорния въпрос с Израел, но това означава много болезнени компромиси и от двете страни. Палестинците изглеждат вярват, че някак си няма да им се наложи да отстъпват и преговарят, защото светът или някоя международна организация ще го направи вместо тях. Те се възприемат като по-слаба страна в преговорите и си въобразяват, че някоя външна сила - ООН или ЕС, някак ще притисне Израел в техен интерес, но това няма да стане. Те просто трябва да седнат с нас на масата за преговори, каза в заключение Роби Сабел.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени