Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кр. Кънев: Назначаването на Казаков начело на Агенцията за бежанците е равносилно на опита да се назначи Пеевски начело на ДАНС

| обновено на 11.01.15 в 13:39
Снимка: БГНЕС

Назначаването на Никола Казаков начело на Държавната агенция за бежанците е равносилно на опита да се назначи Делян Пеевски начело на ДАНС, каза председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев в интервю за предаването "Неделя 150".

За мен е озадачаващо, че други кръгове, като например "Протестна мрежа", не казват нищо по въпроса. Под негово ръководство (на Никола Казаков – бел.ред.) Държавната агенция се провали в отговора на бежанската криза и това стана пред очите на всички нас. Всички знаем как бежанците бяха настанявани при скотски условия, не получаваха никаква храна и бяха изхранвани от доброволци, а бежанската администрация бе тотално неподготвена да посрещне наплива на новите молби за убежище и всичко това въпреки ясните сигнали. Две години преди катастрофата от Комисариата за бежанците от европейските ни партньори от неправителствения сектор предупреждаваха, че кризата е неизбежна, предвид това, което става в Сирия, добави той.

По думите му, при предишното управление на Казаков, България е получила  повече от 700 хил. евро от Европейския бежански фонд и от други източници, за да посрещне кризата: Те бяха пропилени без никакъв резултат.

Той посочи още, че не са приети много от европейските директиви, не са изменени и никакви нормативни актове, свързани с вторичното законодателство, диалогът с неправителствените организации не е бил на необходимото равнище и е имало сигнали за корупция по процедурите в Агенцията.

Кънев посочи и какви според него са мотивите за назначаването на Казаков начело на Агенцията за бежанците: Обяснявам си го с това, че правителството не го интересува как ще се управлява бежанската агенция, а го интересува какви пари ще дойдат там, а те ще дойдат предвид перспективите за една нова криза, и как те ще бъдат усвоени.

По отношение на атентата в редакцията на френския вестник "Шарли ебдо", Кънев каза: Никога не е имало толкова коварно и тежко посегателство и такова  масово убийство като това, което стана в Франция.

Право на отговор поиска бившият председател на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев във връзка с обвиненията на Кънев за това, че по време на неговото председателство не са прекратени случаите на корупционни практики по отношение на процедурата: От първия ден на моето председателство аз установих контакт с БХК, дадох възможност те да работят във всички наши центрове. Сигналите, които получих от тях за конкретни хора, които имат такива практики, аз реагирах и ги отстраних.

Цялото интервю на Лили Маринкова с Красимир Кънев чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна