Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Инджев: Някой се опитва да ни раздели чрез "Чекпойнт Шарли"

Ние в Европа доскоро бяхме разделени от "Чекпойнт Чарли" – най-прословутият разделителен пункт в Берлин. Сега някой се опитва да ни раздели чрез "Чекпойнт Шарли" по мюсюлманско-християнската ос, което по никакъв начин не трябва да допускаме. Това коментира в предаването "Хоризонт до обед" Иво Инджев.

Има над 40 млн. мюсюлмани в Европа. С тях трябва да намерим начин да водим диалог, да изолираме злото, което генерира чувството на гняв в тези общности, защото то съществува и то е в голяма степен причината за нещата, които се случват по този начин. /.../ Има много натрупан социален гняв. Ислямът е само така да се каже возилото, което води до тези атентати.

Като бивш кореспондент в Ливан по време на продължителната гражданска война там Иво Инджев сподели наблюденията си върху взривяването на крехкия баланс между различните религиозни и етнически общности когато всички са срещу всички: в сблъсък влизат християни и мюсюлмани, шиити и суните. Противопоставяне от такъв характер трябва да се избегне в днешна Европа иначе вместо за европеизация на Близкия Изток ще трябва да мислим върху променените реалности на "ливанизацията на Европа" заяви той.

Иво Инджев направи аналогии между ситуацията във Франция и българската история. 

В студиото на Хоризонт до обед той дойде с плакат на писателя Георги Марков, ликвидиран в Лондон на рождения ден на тогавашния държавен глава и лидер на управляващата БКП Тодор Живков. Не случайно убийството на Георги Марков остава в българската история като опит за заглушаване на критиката и острото сатирично перо на, избягалия на Запад, писател.

Случаят с Георги Марков не е единственият. Още първите действия на репресивния режим в следвоенна България са свързани с изтезанията над карикатуриста Райко Алексиев. 

Снимка

Карикатурите му, които осмиват критично договора между нацистка Германия и Съветска Русия са пряко свързани с намерението на комунистическия режим да се саморазправи с него, защото подобно на всички идеологии и диктатури, режимът тогава е "мъртвешки сериозен", заяви Иво Инджев.

Цялото интервю на Ирина Недева с Иво Инджев чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени