Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС прекрати делото срещу отнемането на лиценза на КТБ

Снимка: БГНЕС
Върховният административен съд прекрати делото срещу отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка. Определението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Съда. Ако той го потвърди, процесът за обявяване на банката в несъстоятелност в Софийския градски съд ще бъде възобновен. 

С два на един гласа тричленен състав на ВАС е оставил без разглеждане жалбите на основните акционери в банката "Бългериан акуизишън къмпани", Бромак" на Цветан Василев  и на двамата миноритарни акционери Орлин Русев и Вера Ахундова с аргумента, че акционерите нямат пряк и личен правен интерес да обжалват решението на БНБ за отнемането на лиценза.

На особено мнение е съдия Соня Янкулова. Определението идва близо 4 седмици преди заседанието по същество, което съдът сам насрочи миналия декември и по повод, на който премиерът и финансовият министър отправиха тежки критики за сроковете, в които ВАС планираше да се движи процесът.

Според административните съдии Таня  Вачева и Иван Раденков отнемането на лиценза на КТБ действително засяга икономическия интерес на акционерите в банката, но „не обуславя правен интерес от съдебно оспорване“. Според двамата, правният интерес трябва да е пряк, но в случая носител на този интерес е КТБ, а не отделните акционери в банката.

Недоволните имат 7 дни, за да оспорят решението пред 5-членен състав на съда. Той може да потвърди определението  или да го върне на друг 3-членен състав на ВАС. Ако го потвърди СГС ще трябва незабавно да размрази делото за фалита на КТБ  и да определи синдик или синдици, които да поемат управлението на банката от квесторите, които все още се разпореждат в КТБ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна