Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София започва Фестивалът на близкоизточното и северноафриканското кино MENAR

Откриването е тази вечер в Дома на киното

2
Снимка: Архив

Почитателите на персийското и арабското кино у нас ще бъдат зарадвани за седма поредна година. Sofia MENAR Film Festival ще се проведе от днес до 1 февруари в столицата. Ще бъдат прожектирани 56 премиерни игрални, документални и късометражни филма от Близкия Изток и Северна Африка, селектирани измежду 3500 филма, кандидатствали за участие във фестивала, като за първи път тази година ще има и представителство на най-многолюдната мюсюлманска страна в света - Индонезия.

Фестивалът ще бъде открит тази вечер в Дома на киното от посланичката на Кралство Мароко у нас - Н.Пр. Латифа Ахарбаш с филма "Адиос, Кармен", режисиран от Мохамед Амин Бенамрауи. Той спечели наградата на журито на най-престижния близкоизточен фестивал - този в Дубай. Филмът е селектиран за участие в най-големия форум за арабско кино в Европа - в Малмьо, както и на фестивалите в Танжер, Брюксел и Монпелие. Преди прожекцията на филма в Дома на киното ще бъде открита фотографската изложба на Александър Димитров "Цветовете на Мароко".

Акцент във фестивала тази година е независимото иранско кино в раздела "На фокус". Ще бъдат показани общо 15 филма от Иран, като безспорен фаворит е "Риба и котка" на Шахрам Мокри, отличен с награда „Хоризонти” от фестивала във Венеция, награда на ФИПРЕССИ и награда на младежкото жури от фестивала във Фрайбург и наградата на журито от фестивала в Дубай.  Официалната вечер на Иран е на 16 януари в Дома на киното, когато културният аташе на ИР Иран Мохаммад Али Киани ще представи филма "Хотел 5 звезди".  Друг хитов персийски филм е  "Последната стъпка" на семейния тандем Али Мозафа - Лейла Хатами, отличен с награда за най-добра актриса и награда на ФИПРЕССИ от фестивала в Карлови Вари и награда за най-добър сценарий от фестивала Фаджр в Техеран. Един от гвоздеите в програмата е и най-гледаната през миналата година ливанска комедия "Бебе" на режисьора Ели Хабиб. 

 Посланиците на Палестина и Алжир Н.Пр. д-р Ахмед ал Мадбух и Н.Пр. Ахмед Буташ ще представят съответно филмите "Омар" и "Маскаради". Сред заглавията са и най-касовите близкоизточни филми за 2014 - палестинският „Хабиби”, отличен с 4 награди на фестивала в Дубай (включително и за най-добър филм), както и историческата драма „По морския път на коприната”, който е най-скъпата иранска продукция до момента. И тази година няма да бъде подминато и турското кино, макар и в различни копродукции: "Синя вълна", "Да те изпъдят от рая", "Жените, които запяха", "Не ми търси кусури", "По съседски", "Следи от кръв".  Дебют и за Таджикистан със световната премиера на филма "Тасфия - пречистване" на режисьорката Широфат Арабова. 

Любимата рубрика на голяма част от зрителите "Кервансарай" отново ще ги отведе на вълнуващи пътешествия из екзотични кътчета, по които рядко стъпва туристически крак. Познатата група чешки авантюристи този път ще пътуват "С трабант до края на света", а ирландците Лари и Кевин ще се впуснат в бясно препускане с велосипед из континентите, отброявайки 27 държави за 11 месеца в "Тест за издръжливост".

Sofia MENAR Film Festival се организира отново от "Pozor company" със съдействието на посолствата в България на Алжир, Египет, Индонезия, Иран, Ливан, Мароко, Палестина, както и на Чешкия културен център и Института "Сервантес" в София. Филмите можете да гледате в Дома на киното, Евросинема ,Културен център G8, Чешкия център, Институт "Сервантес" и Dada Cultural Bar.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна