Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиото говори и слуша

БНР Новини
Рад Каменски, Мария Димитрова, Венета Гаврилова, Цветан Цветанов и Белослава Димитрова (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев”.
Снимка: Кирчо Стоичков

Логично речта на радиожурналистите попада под зоркия поглед и строгата критика на широката аудитория на Националното радио. Също така безспорно е влиянието на журналистическото слово върху слушателите. Това, както се казва, е и привилегия, и отговорност на говорещия пред микрофона. От друга страна журналистите също са слушатели, зрители, читатели, събеседници, те също имат своите наблюдения, пристрастия и мнения за речта на околните. Те също имат право да се възмущават, да не приемат някои „модни” увлечения, странни употреби и недодялани творения на канцеларското словотворчество. Искате ли да ги чуете – сега е моментът – няколко дни преди големия юбилей на БНР с колегите Мария Димитрова от Радио България, Цветан Цветанов от програма „Христо Ботев”, Белослава Димитрова от Радио Бинар и Рад Каменски от програма „Хоризонт” разговаряме за речта в Радиото и извън него.
• Езикови справки по радиото: „близнаци”, „тризнаци”, „осемзнаци”
• Забравете тази дума: от коя особено дразнеща дума или израз можем да се лишим и с какво да я заменим – предлагате вие, уважаеми слушатели.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна