Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на Яворов в Чирпан получи биография на Весела Монева

Поздравителна картичка от Веска Монева

В музея на Пейо Яворов в родния му град Чирпан пристигна картичка от Швейцария, адресирана от Веска Монева-Олзонер - внучка на Весела Монева-Олзонер, за която в литературните кръгове се говори, че е родила син на поета в Швейцария след брака й с художника Карл Олзонер, съобщи пред „Хоризонт“ Тодор Иванов - директор на музея в Чирпан. 

Снимка

В поздравителната картичка Веска Монева-Олзонер пише, че за нея е чест да изпрати в музея на Пейо Яворов биографията на Весела Монева и на нейния съпруг – художникът Карл Олзонер. Иванов посочи, че пощенската пратка, заедно с картичката, съдържа биографиите на Весела Монева и на съпруга й на френски език, както и албум от музея на художника в Швейцария. Двете биографии ще бъдат преведени на български език.

Може би биографията на Весела Монева ще разбули тайната около връзката й с поета и мълвата в литературните среди, че е родила наследник на Яворов, припознат от съпруга й – художникът Карл Олзонер. Тази любовна история вдъхновява френският писател Марсел Мишле, който й посвещава цяла книга. Години наред  племенницата на Яворов Ганка Стоилова е крила ревниво документите около тази скандална любовна история.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна