Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Писанчев: Има риск от терористичен акт у нас

Снимка: БГНЕС

Рискът от извършване на терористичен акт в България е сериозен, но службите нямат нито една конкретна информация за подготвянето на подобно действие, заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев след заседанието на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност. 

Парламентарната комисия е изслушала доклад на спецагенцията за предприетите мерки и актуална информация за реални и потенциални заплахи от терористични действия на територията на Република България. Шефът на ДАНС Владимир Писанчев заяви, че е направен анализ и прогноза за бъдещото развитие на заплахата от тероризъм у нас.

Естествено обсъждахме и мерки, но тях конкретно няма да ги обсъждам. В момента има риск от терористичен акт, разбира се, но българските служби нямат конкретна информация за подготвянето или извършването на такъв акт в България в момента. Риск има - нали виждате каква е ситуацията и какво става около нас и в Европа, посочи Писанчев.

У нас няма и спящи клетки на терористи, коментира шефът на ДАНС.

Операцията в Пазарджик предотврати създаването на една такава. Там нещата за момента се успокоиха. Правим всичко възможно. Има Съвет по национална сигурност, добави Писанчев.

Председателят на парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност Димитър Лазаров допълни, че са обсъдени и съответните законодателни промени, които да бъдат предприети. Той е доволен и от координацията на службите у нас.

Това съревнование, егоизмът между службите вече остана настрана, смята Лазаров.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!