Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минимално намаление на цените на транспортните услуги отчитат превозвачите

Снимка: БГНЕС

Минимално намаление на цените на транспортните услуги отчитат превозвачите, въпреки че горивата поевтиняват значително. Причина за това е, че горивата са само част от всички разходи на превозвачите, които влизат в крайната цена за клиента.

При автобусните превози по вътрешните и международни линии цените на билетите са започнали да падат още в средата на миналата година, обясни Ивайло Константинов от Асоциацията на автобусните превозвачи. Само за последния месец цените са с около 7-8 процента надолу, но заплатите на персонала и амортизационните разходи пречат на по-голямо поевтиняване:

Ако има намаляване на цената пропорционално на намаляването на цената на горивото, това означава, че по пътищата в България ще пътуват също толкова качествени превозни средства, колкото и в момента. Средната възраст на автобусния парк в България е най-високата в Европа и равна на държавите от Африка. 

Доставките също са поевтинели, смята Ангел Попов, който се занимава с товарни превози:

Мога да кажа много приблизително, че около седем до десет процента, но това не е за всички релации. Всяка релация си има своите изисквания и своите цени на пътни такси.

Това намаление обаче почти не се усеща в крайната цена на стоките, когато стигнат до потребителя. Защо спадът на цените на горивата не доведе и до сериозно поевтиняване на билетите, ще научим в предаването "Хора, пътища, автомобили" след 16 часа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна