Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Апостолова: Срещата в Женева с представители на враждуващи фракции в Либия е стъпка към установяване на доверие

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Може да се каже, че в момента има лъч надежда за Либия, каза ръководителят на делегацията на ЕС за Либия Наталия Апостолова в интервю за предаването „Събота 150“.

Повече от 7-8 месеца, Либия е държава, която приближава, за голямо съжаление, статута на Сомалия – една държава в пълен  хаос, липса на социален мир и каквато и да е правова система, паралелни правителства, армии, паралелен съд. Общо взето една много трагична ситуация, от която страдат най-вече либийското население. Няма социални грижи, повечето от университетите са затворени, болниците не функционират, няма лекари и има един огромен поток от бежанци, които мигрират извън Либия. На фона на всичко това, ООН  провежда една сериозна политика в страната, каза тя.

Според нея срещата в Женева е нов динамизъм, защото за първи път срещата е излязла с някаква структура: Всъщност срещата завърши с около 10-12 точки, за които се съгласиха всички участници и които са най-обикновени първи стъпки за създаване на една атмосфера на доверие между двата враждуващи лагера – хуманитарна помощ, обмяна на затворници, отваряне на авиационното пространство. Това е първата стъпка,  но това е един процес. Ние не очакваме, че следващия кръг на преговорите в Женева, което ще се случи другата седмица, ще доведе веднага до разрешение на конфликта в Либия.

Срещата в Женева между представители на враждуващи фракции в Либия тази седмица е първата стъпка към установяване на доверие между въоръжените групировки. Тя уточни, че от срещата е отсъствала една от крайните ислямистки групировки, която контролира столицата Триполи. Има обаче надежда, че и тя ще бъде привлечена към преговорите, които продължават следващата седмица.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна