Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Г. Караджов: Има много ярки данни за съучастие на КФН в случилото се с КТБ

Снимка: БГНЕС

Има много ярки данни за съучастие на Комисията за финансов надзор (КФН) в случилото се с КТБ. Това заяви в предаването "Преди всички" депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов.

Да се проспи най-грандиозният обир, т.е. пирамида номер едно на България, именно ограбването на КТБ, и да се демонстрира, че няма връзка между функциите на КФН и случилото се – е много висока степен на некомпетентност, най-малкото. Това беше една банка, която се търгуваше на капиталовия пазар. А капиталовият пазар е може би първата от най-съществените функции на тази институция – тя не просто трябва я да надзирава, тя трябва да надзирава дали търгуваните на фондовата борса дружества съответстват по своята цена, техните акции, на реалното им състояние. След като видяхме, че на финала имаме една структура, която отвори близо 6 млрд. дупка, която се наложи парламентът да запушва в "края на деня", да се твърди, че КФН не е била съучастник – е много силно.

Реформаторският блок ще постави въпроса на масата на коалицията. Там ние ще знаем, утре вероятно, каква е реакцията на останалите партньори, защото не е само ГЕРБ, тук са и останалите партньори от Патриотичния фронт и АБВ. Те също трябва да изразят мнение по този казус, коментира депутатът. Той припомни, че критиките на реформаторите не са само по отношение на КТБ, но и по отношение на пенсионните фондове:

В последните няколко работни дни се внасят промени в Закона за социалното осигуряване, където се казва, че една немалка част от пазара на тези дружества е фалшив, т.е. че има може би 25-30% несъответствие между цената на акциите на пенсионните фондове спрямо реалната им цена, че има свързани дружества и т.н. – все функции от страна на КФН. Аз, като народен представител, не съм видял официален доклад на ресорния орган.

Ние на посегателства над свободата на словото реагираме много остро и наистина ще бъдем много крайни този път спрямо цялата комисия, категоричен бе Гроздан Караджов.

В интервю за "Нова телевизия" председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев посочи, че високата глоба срещу издания на "Икономедиа" се дължи на нарушения на европейската директива:

Пазарна манипулация, удар срещу ПИБ, вследствие на което вие знаете, че над милиард лева бяха изтеглени за няколко дни заради подобни публикации, серия от публикации. Заради това правителството инвестира над милиард и нещо лева. Вижте, това е законът, това е европейската директива.

Цялото интервю с Гроздан Караджов чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.