Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Пенчев: Стратегията за съдебна реформа трябва да мине с промени в Конституцията

Снимка: БГНЕС

Колкото повече не правим нищо по отношение на съдебната реформа, толкова повече се задълбочават проблемите и излизат периодични кризи. Това заяви в предаването „12+3“ омбудсманът Константин Пенчев.

Надявам се този път наистина да има реформа. Вече България не може да съществува повече като държава, ако продължаваме с тази неефективна съдебна система. Основният проблем са „гнилите ябълки“. Те са на възловите места в системата, коментира омбудсманът. Според него изгонването на „гнилите ябълки“ може да стане по два начина – да се прекрати мандата на всички магистрати и после да се назначат отново някои или да се направят нови органи за интегритет и за разследване, които да започнат да прочистват системата.

За първи път тази стратегия сочи основната цел на съдебната реформа – защита правата на човека. Бях впечатлен от това. Едно общество без правосъдна система, без справедливост изобщо не може да е общество – това е разпад, анархия, не може да има държавност.

Според Пенчев постоянно действащият ВСС трябва да остане. Той е на мнение, че стратегията за съдебна реформа трябва мине с промени в Конституцията:

Трябва да се направи една комисия или работна група в парламента от депутати от всички партии, които да си стиснат ръцете – докъде те са съгласни да стигнат в реформата в съдебната система. На всяка цена трябва да бъде променена Конституцията, най-вече затова, защото да се покаже, че има истинска политическа воля.

Всяка година съдебната система се влошава, категоричен е Пенчев и добави, че не може да се очакват похвали в предстоящия доклад на ЕК.

Пенчев коментира и въпроса с пенсионната реформа: Хората искат да бъдат чути. Големият проблем с пенсионните фондове – тези законодателни промени, които бяха направени, проблемът беше, че те бяха обявени едва ли не за един ден и бяха гласувани, без да бъдат нито обсъждани, нито в самия парламент обсъждани, а още по-малко в обществото. Хората останаха с впечатление, че отново се прави нещо и то нещо скрито, което засяга техните пари. След кризата с КТБ всички политици трябва да бъдат много внимателни и трябва едва ли не дори да се съобразяват с параноичен начин на мислене на някои граждани, не ги обвинявам, не го казвам с ирония. Гражданите имат право да се поддават на всякакви конспиративни теории след това, което се случи с КТБ, след тези протести. След всичко това отново да взимаме някакви решения, и то важни решения за всеки един гражданин бързо и тайно – това е недопустимо. Политиците взимат тези решения, но те са длъжни да обяснят техните мотиви и гражданите да чуят за какво става дума и да бъдат, доколкото може, успокоени, че никой не иска да им открадне парите, а просто се правят стъпки в добра посока, според управляващите.

Пенчев е получил една жалба, подписана от 2 600 граждани, и отделно над 200 индивидуални жалби. Основното в жалбите е „Не искаме да ни национализират средствата“, каза омбудсманът.

Дали ще сезираме Конституционния съд, дали има основание – това в момента не е предмет на обсъждане, защото самите управляващи обещаха, че тези промени не са окончателни, те подлежат на преразглеждане, дори на отмяна, ако трябва. Казаха също, че до края на март ще има усилия и дебати между политическите сили, синдикати, работодатели и граждани, надявам се, с които да се изчистят всички проблеми на пенсионната реформа. Надявам се тези текстове да бъдат тепърва преразгледани и обсъдени. Просто напомням на тези, от които зависи, че те имат такъв ангажимент и трябва да го изпълнят, за да може наистина да сме убедени, че няма нищо задкулисно.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна