Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Събев: Трябва да поемем ангажимент за участие със сили и способности в плана за готовност на НАТО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това не е извънредно посещение на генералния секретар на НАТО. То е планирано. Г-н Столтенберг е отскоро на тази длъжност и в рамките на мандата му се предвижда посещение във всяка една страна–членка на организацията. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" о.р. ген. Съби Събев, бивш военен представител на България в НАТО и председател на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик".

Ще бъдат дискутирани най-актуалните теми от дневния ред на Алианса и приноса на България към организацията, към нейните основни инициативи, които бяха приети през последната година. Предполагам, че ще се акцентира върху нашата оценка на регионалната сигурност. Във всички случаи ще бъдат засегнати и въпросите по разходите за отбрана, предвид ангажимента, който приехме,  ролята та НАТО на Западните Балкани, оценката на ситуацията в Украйна, новата мисия в Афганистан и други въпроси.

Разговорът във всички случаи ще бъде добронамерен, смята Събев. Според него би било добре, ако страната ни поеме и ангажимент за участие със сили и способности в плана за готовност за действие на НАТО.

Мисля, че трябва да имаме. Ние сме страна от източния регион на НАТО, където в действителност има сериозна загриженост за сигурността на страните-членки. Виждаме каква е реакцията и решенията, които се вземат и в прибалтийските страни, и в Полша, и в Румъния. Не можем някак си да останем настрани от въпроса и: "Каквото реши НАТО – това, пък ние, ако можем – ще допринесем, ако не можем – не". Такава политика и позиция не е перспективна и не гарантира нашето лоялно отношение към Блока, в който сме член вече 10 години.

По редица показатели българските въоръжени сили не изпълняват изискванията за съвместимост със силите на Алианса, сподели Събев. Той очаква в разговорите да попадне и темата за увеличаване на разходите за модернизация на армията ни.

Посланието, което беше отправено в Уелс, е действително много ясно и сериозно и вече действително много страни започват да преобръщат тази тенденция. Франция, например, която имаше намерение да съкращава военни сили, задържа този процес и намалява темповете, тоест – по-малко съкращения ще има. Редица страни увеличават военните си бюджети. Не може България да продължава с тази негативна тенденция, защото ще загубим всякакво доверие от нашите съюзници от Алианса.

Интервюто на Борислава Борисова със Съби Събев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна