Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Досева: Извънучилищните звена трябва да останат в системата на образованието

Снимка: Христина Банчева

Директорите на извънучилищните звена имат притеснение, че с включването им като част от центровете за подкрепа за личностно развитие ще се измени и спецификата на тяхната дейност. Затова те предлагат да се обособят в една нова самостоятелна образователна институция, което да им дава възможност да бъдат разпознаваеми от обществеността. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ директорът на Националния дворец на децата Татяна Досева.

В Двореца се провежда национално съвещание на директорите на извънучилищните педагогически учреждения, които обсъждат промените в проектозакона за училищното образование: 

Другото, което ще бъде обсъдено е мястото, позиционирането на тази самостоятелна образователна институция в образователната система, тъй като в сегашния проект на закон, като че ли всички правомощия са делегирани на общините. Повечето директори на извънучилищните педагогически учреждения са преминали през конкурси, за да бъдат назначени. Сега действащите извънучилищни педагогически учреждения са си към образователната система и техни работодатели респективно са началникът на Регионалния инспекторат по образованието и министърът на образованието. Новият проектозакон предвижда кметовете на общините да сключват договори и да ги назначават за директори. 

Настоящите директори се притесняват, че може да се генерира нестабилност и дейностите на учрежденията им да не се запазят при промяна на политическата система.

Ако продължават да функционират като част от образователната система, сигурността е много по-голяма, коментира Досева. 

Интервюто с Татяна Досева чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна