Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евелин Банев - Брендо не е обявен за издирване

| обновено на 22.01.15 в 14:03
Евелин Банев
Снимка: БГНЕС

Евелин Банев - Брендо, за когото се появи информация, че е изчезнал от страната преди три месеца, не е обявен за издирване, съобщи вътрешният министър Веселин ВучковЕдинствената информация, която получих от директора на СДВР сутринта, че той не е обявяван за издирване, защото не е имало такова искане. Не бих искал по никакъв начин да коментирам решение на съд, на органи на съдебната система, в чието поле е разглеждането на този казус от няколко години. Доколкото разбрах, делото е в съдебна фаза, на трета инстанция, определена мярка "подписка".

Директорът на СДВР Марин Маринов допълни: Мярката на господина е "подписка", която го задължава при промяна на посочения адрес да уведоми съответно разследващия орган, и това е по този казус, просто нещата са в съдебна фаза.
В момента процесуалният статут на Брендо е такъв, че той не трябва да се явява пред съдебните власти. Освен че чака последната дума на ВКС по делото за наркотрафик, по което  първо беше осъден на седем години и половина затвор, а после оправдан, Банев чака и финалното решение на италианския съд, който на две инстанции го осъди на 20 години затвор по мегааферата "Кокаинови крале". И двата процеса обаче са във фаза, която не налага задължително присъствие на Брендо в съдебната зала, тоест, на този етап той не може да бъде третиран като беглец от правосъдието. 
Въпреки това,  информацията, че Банев, чието име отново влезе в публичното пространство покрай скандалите между Стоян Мавродиев и Иво Прокопиев, който е в неизвестност, постави въпроса затова  кой контролира мерките за неотклонение като подписка или забрана за напускане на страната. Припомнени бяха бягства на знакови осъдени като "братя Галеви". 
За "Хоризонт" министър Христо Иванов обяви, че по темата се води активен диалог между министерство на правосъдието и МВР и че правосъдното министерство вече е анализира нормативната база за да е ясно кой носи отговорност:
Искаме да вземем всички мерки, законодателни и технически и това да може да се случва на практика, защото и подписката и забраната за напускане на страната, очевидно има някакви проблеми в тяхното ефективно прилагане. Трябва да се  анализира нормативната рамка, технологиите, които се използват.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна