Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

35-годишният мъж, който стреля от дома си в "Горна баня", скочи от покрива на къщата

| обновено на 23.01.15 в 09:24
Снимка: БГНЕС

Психично болен мъж държа близо 11 часа  в напрежение полицията и съседите си. Лъчезар Иванчев откри стрелба с пистолет, барикадира се в къщата си в столичния квартал Горна Баня, след което скочи от покрива на дома си и беше откаран в болница. Всичко за среднощната драма в столицата в репортажа на колегата Николай Христов:

Малко след 19 часа в четвъртък, Лъчезар Иванчев се барикадирал в дома си и започнал да стреля по къщата на съседите. Имали спор за имота им, както и за дърво, което го дразнело. След пристигането на полицията стрелбата продължила по тях с пистолет със сачми. Лъчезар успял да улучи и един от служителите на МВР. Стрелбата продължи почти през цялата нощ, а малко след 4 часа сутринта психично болният мъж се качил на покрива, въоръжен със сабя. По късно стана ясно, че 35-годишният мъж е бил освидетелстван преди време, страда от шизофрения, а от пет години бил и на хапчета. Никой не знае откъде се е сдобил с оръжието. Макар всички съседи на Лъчезар да са знаели за болестта му, никой не се притеснявал.

На няколко пъти полицаите се опитаха да успокоят Лъчезар чрез психолози и с помощта на баща му. Той обаче отказвал контакт. Заместник директорът на СДВР Радослав Сотиров зказа:

При огледа вече ще се установи вида, калибър, марка, вида на боеприпаса и т. н., съответно имаше и един меч.

В крайна сметка, полицаите решиха да изчакат Лъчезар да се умори и тогава да го задържат. Така след три часа Лъчезар скочи от покрива. Падна върху покрива на съседна къща, а от там на земята. Лекарите го извадиха от двора на носилка със счупен нос и глезен. Днес вътрешният министър Веселин Вучков определи акцията като по успешна от тази в Лясковец:

Снощи беше по-професионално. Беше важно не се застрашат хора, полицаи и, разбира се, хора, да се запази животът и здравето и на авторът на тези стрелби.

Огледите в дома на 35-годишния мъж продължават през целия ден.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна