Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданската награда на ЕП за 2014-а се връчва на доброволците от Варна и на журналиста Христо Христов

Снимка: БГНЕС

Гражданската награда на Европейския парламент за 2014-а г. ще бъде връчена на доброволците от Социалния учебен професионален център "Д-р Анастасия Железкова" – Варна и журналистът Христо Христов. Младите доброволци от Варна бяха номинирани от евродепутата от БСП Момчил Неков, а Христо Христов – от Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ. 

Разследващият журналист Христо Христов каза в предаването "Преди всички", че за него това е и признание за труда му като журналист. И преди всичко признание за проблемите, които следя. А именно да не се забравя необходимостта от преосмисляне на комунистическото минало, от паметта за жертвите на комунизма, от това да се знае какво е ставало през тези години. Ние като общество не сме успели да приключим този дебат, който беше мачкан през годините на прехода с обещания за декомунизация, лустрация ...Чрез самостоятелните уебпроекти, които развивам, моята цел  е да има алтернативни източници, чрез които младите хора да получават информация. Аз съм удовлетворен, защото имам уникални посещения от над половин милион и от тях 70 процента са на хора между 17 и 35 години. 

За мен е чест днес да бъда в Народното събрание по повод тази церемония. Останах с много положителни спомени от срещата с младежите. Те са хора, които наистина ценят тази награда, но важното за нас е, че трябва да вземем поука тази искра, която запалиха около доброволчеството, каза Момчил Неков. Евродепутатът каза, че инициира среща с депутатите от БСП за нов законопроект за доброволчеството и каза, че ще съдейства с опит от ЕП. 

Чуйте разговорите от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна