Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама български моряци са задържани в Триполи, МВнР поиска от Либия незабавното им освобождаване

Двама български граждани, част от петчленния екипаж на малтийския танкер "Сънойл", са задържани в либийския град Триполи на 3-ти януари, съобщи днес пресцентърът на Министерството на външните работи.

Корабът, плаващ под молдовски флаг, изпаднал в бедствено положение в Средиземно море. Изтеглен е от италиански търговски кораб до пристанището в Триполи, където екипажът бил задържан, а впоследствие обвинен за контрабанда на петролни продукти.

Министерството на външните работи е сигнализирано за случая на 3-ти януари от близки на задържаните. От Българското посолство в Триполи, временно преместено в Тунис, е връчена нота на посолството на Либия в Тунис с искане за освобождаване на българските граждани. На 17-и януари е проведен телефонен разговор със задържаните, които са заявили, че са в добро здравословно състояние.

Представители на посолствата на Италия и Унгария, единствените мисии на държави от Евросъюза на място, са посетили сънародниците ни в затвора. Потвърдено е, че са в добро здравословно състояние и отношението към тях е внимателно.

На 21-ви януари директорът на дирекция "Консулски отношения" във външното ни министрество се срещнал с посланика на Либия в София Юсеф Зургани. Поставен му е въпросът, че българската страна продължава да очаква официална информация и е поискано незабавно освобождаване на задържаните.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени