Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Ангелов: В управленската програма на кабинета не са посочени приоритетите

В управленската програма на кабинета има всичко, което от години се говори като облекчаване на бюрократичното време, електронно правителство, подпомагане на стартиращите фирми, предприемачеството, по-малко чиновници и т.н. и това е положителната част. Въпросът е, когато се стигне до изпълнение, възможно ли е програма с над 1100 мерки да бъде изпълнена в рамките на един мандат, който е максимум 4 години, каза икономистът от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов в интервю за предаването „Конструкция“.

Важно е, когато се стигне до конкретната мярка, тя може ли на практика да бъде изпълнена и може ли да се приложи на практика, въпреки че очевидно ще има и недоволни. Засега изглежда, че по-скоро не. Виждаме, че пенсионната реформа, която трябваше да се приеме декември със закона за бюджета, всъщност се отложи за март, но реално се отлага за следващата година, тъй като тази година вече е приет бюджетът и не може да се приема нищо ново. Същото стана и с БДЖ. Всъщност предизвикателството е не просто да напишеш едни неща в една програма, което е добре, но и да определиш кои са ти приоритетите, от които няма да отстъпваш. За съжаление, не виждам 5 или 10 неща, които да са над останалите, които да дефинират управлението, а напротив, изглежда сякаш всички тези 1000 точки са с еднаква приоритетност, но реално няма приоритети, посочи той.

Според Ангелов едно от първите неща, които трябва да са приоритет на правителството, е реформата в държавните компании.

По отношение на НЕК икономистът каза:

НЕК в момента се справя, като не си плаща дълговете. Това не е справяне, тъй като дълговете си стоят, трупат се лихви, кредиторите си търсят вземанията. От време на време протестират миньори. Всичко се завърта в една задлъжнялост и тя няма как да не избухне в един момент освен ако не се намери радикално решение и то не решение да се прехвърли всичко на потребителя, като се вдигне с 100-200% цената на тока. Пазарното решение е да има либерализация и да се насърчават най-ефективните производители, т.е. НЕК и ЕРП-тата да купуват ток от най-евтините и изгодните, а не от най-скъпите.

Ангелов посочи, че финансовата система трябва да е друг основен приоритет на кабинета:

Не бих казал, че сме отишли в хаос и финансова нестабилност. Имаме свръхдефицит, но едно е да имаш една година, друго е 10 поредни години. Важно е, когато сме на ръба на пропастта, да се отдръпнем назад, т.е. да се затегне бюджетната дисциплина. 

Според него България е изостанала при разрешаването на проблеми в банковата система, тъй като ЕС вече е приел по-строги правила как да се покриват загубите, без да се ангажират данъкоплатците.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени