Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карабинов: Експертите в ръководството на Сметната палата няма да са проводник на интереси

Снимка: БГНЕС


Не обичам колективните органи. По света колективните органи са покана за колективна безотговорност. Когато е ясно кой ръководи една институция, е ясно той носи пълната отговорност. Това заяви в предаването „Неделя 150“ председателят на УС на Института на вътрешните одитори Йордан Карабинов в коментар за промените в Закона за Сметната палата. Според него колкото по-малко хора управляват институцията, толкова по-добре.

Промените предвиждат възможност две професионални организации да излъчат свои представители в ръководството на Сметната палата, една от които е Институтът на вътрешните одитори. Според Карабинов, включването на експерти в ръководството ще бъде не проводник на политически интереси, а бариера за опити да се подмени експертното начало с нечий интерес:

Идеята беше сондирана предварително с нас. Това е една много добра крачка в посока включване на неправителствените организации, една професионална гилдия, в управлението на една институция. Това е знак, че сегашният парламент иска да даде възможност на гражданското общество да се включи в управлението на институции. Това е много добър пример, който трябва да бъде последван и в промените и управлението на други контролни институции, като например Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, БНБ, КФН и други, тъй като тези институции в момента са с много накърнена репутация в очите на обществото по отношение на най-голямата измама в историята на държавата – КТБ, и за много хора са синоним за некадърност, безхаберие или корупция.

Когато се включва една неправителствена организация, една професионална гилдия, представители на тази гилдия, той ще бъде отговорен пред своята гилдия. Ако той взима решения, които гилдията не одобрява, със сигурност той ще бъде изправен да отговаря пред гилдията, а не пред своята професионална съвест, ако има такава. В момента виждаме, че представителите на различни институции в Комисията за публичен надзор се крият зад анонимност и своята професионална съвест и вижте какво правят в момента тези двама представители, които са срам и позор за професията.

Институтът ще излъчи трима кандидати на председателя на Сметната палата и той ще избере човека, с който ще работи най-добре, каза Карабинов.

Според експерта, трябва да има контрол навсякъде: По-добре е всички, особено там, където има държавни пари, обхватът да е по-голям.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна