Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интригата в Гърция: Ще успее ли СИРИЗА да състави сама правителство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приключи гласуването на предсрочните избори в Гърция. Прогнозите сочат крайната левица СИРИЗА като първа политическа сила. В късните часове на деня обаче ще стане ясно дали тя ще събере 151 депутатски места, за да сформира самостоятелно правителство, което да преговаря с кредиторите за отсрочка на гръцкия дълг. Това ще зависи от разпределението на гласовете за останалите партии, особено онези, които не минават 3-процентната бариера. 

За потенциални коалиционни партньори се сочат националистическата партия "АНЕЛ-Независими гърци" на Панос Каменос или центристката "Потами" на бившия журналист Ставрос Теодоракис. Гръцките гласоподаватели обаче са раздвоени относно това дали СИРИЗА наистина ще изпълни заканата си да прекрати политиката на икономии и да започне социални стимули. 

Първите резултати от проучването излизат точно в 19 часа. Партията на премиера Андонис Самарас подаде жалба до властите този следобед заради незаконно изтекли по-рано екзитпол данни в интернет, които дават голяма преднина на левицата. Официални данни от преброяването на гласовете ще има чак към 21.30 часа. Вероятно тогава двамата лидери Алексис Ципрас и Андонис Самарас ще направят своите изявления.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна