Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еленко Божков: Трябва да се поиска оставката на председателя на ДКЕВР

Снимка: БГНЕС

Трябва да се поиска оставката на председателя на ДКЕВР, смята Еленко Божков – бивш член на ДКЕВР. В предаването „12+3“ той обясни:

Трябваше да се постъпи по следния начин. Нашият състав на ДКЕВР оставихме над 2 600 нарушения в разпределителните дружества, установени при проверките. Тези нарушения доведоха до съставянето на над 1 000 акта. За съжаление обаче, новоназначеният по това време председател на ДКЕВР Тодорова ги намали наполовина. Резултатът е само 450 наказателни постановления, които трябва да се заплатят или протестират от разпределителните дружества, което всъщност намалява респекта и дисциплинираността им. Тези актове не са отменени, а са отказани да се подпишат в срок от председателя на Комисията Тодорова.

Относно предложението на Делян Добрев да се увеличи глобата от 20 000 на 200 000 лв. за неспазване на 31-дневния срок за отчитане на електромерите, Божков коментира: Едно размахване на пръст към монополистите никога не е излишно. Самият закон дава възможност на ДКЕВР да налага наказания в рамките от 20 000 до 1 млн., така че тези 200 000 лв. са напълно реализируеми и сега. Тук става дума за изключителни незакономерни действия и несъобразяване със закона на председателя на Комисията.

Процедурата по отнемането на лицензите не е прекратена, нито е завършила, каза Божков, като изтъкна също и проблемите в НЕК. Това се случва заради небрежност и неспазване на закона, каза той. Според него това е лобиране в интерес на корпорации от страна на председателя на Комисията.

Единственото, което би трябвало да се промени, е да бъде поканена г-жа Тодорова да си подаде оставката. Това може да бъде направено от министър-председателя. Или да се изчака приемането на измененията и допълненията в Закона за енергетиката, с които ще се решат новите условия и работа на ДКЕВР.

Запитан за цената на тока, Еленко Божков коментира: Има драматичен спад в потреблението на електрическа енергия за регулирания пазар 2013-а г. спрямо 2014-а година. Ако това потребление спадне още, положението ще бъде затруднено още повече. Трябва да знаем какво ще бъде потреблението, за да видим какво ще се случи. На второ място – какво се случва с двата дългосрочни договора. Има 2 възможности, за да се реши в положителна посока – или да се предоговорят, или да бъдат прекратени с решение на ЕК. Същото се отнася и за дългосрочните договори за изкупуване на енергия от възобновяеми източници. Тогава може да се говори за задържане на цена.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна