Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Български демократичен център" ще се яви на местните избори като партия

Снимка: БГНЕС

"Български демократичен център" става партия. Това обяви в предаването "Преди всички" Любен Дилов-син:

На 22-ри февруари ще има голям форум в София, на който партиите, които съставляват "Български демократичен център", ще прераснат в един политически субект, който ще се яви на местните избори. Към него се присъединяват и доста съсловни организации. Офицерите от запаса изразиха желание да бъдат част от този съюз. За жалост г-н Бареков прави все по-невъзможно участието на "България без цензура" в него.

За напрежението между парламентарната група на БДЦ и Николай Бареков Любен Дилов-син уточни, че са се обърнали към лидера на "България без цензура" с призив да реши вътрешните проблеми с партията, но това отприщило агресия от негова страна, най-вече срещу хората, които го напускат.

Тази агресия премина добрия тон през последните дни и наложи малко по-твърда реакция на "Български демократичен център"
, допълни Дилов.

Той заяви, че не вижда да има битка между Бареков и Ковачки и дори посъветва бизнесмена да си потърси правата в съда за обидите, които получава.

Според Дилов групата на БДЦ в парламента не само че няма да се разпадне, но може и да се увеличи. Той коментира, че въпреки че правилникът на НС забранява присъединяването на нови депутати, има много независими народни представители, които симпатизират на ПГ на БДЦ като единствената конструктивна опозиция в 43-тото Народно събрание.

Любен Дилов-син се върна и към студентското предаване "Ку-Ку“, тъй като днес се навършват 25 години от първото излъчване по БНТ на студентското развлекателно и сатирично-музикално предаване.

Със сигурност може да се каже, че има школа "Ку-ку", защото страшно много именити български журналисти и общественици са минали през това предаване и са играли ключова роля в неговото съществуване до 1995-а година
, каза Любен Дилов-син.

Според него предаването е имало сериозен публичен ефект и е хубаво да си спомним за него:

То беше едно от първите във всякакъв смисъл – от опита всеки ден да се побива колчето на медийната свобода малко по-отдалече, което нарушаваше добрия вкус и предизвикваше публични скандали, включително и съдебни. "Ядреното" "Ку-ку" беше дело №1 за 1993-та година. Като започнем от медийната свобода и стигнем до продуцентските форми. Почти всички известни форми, които съществуват за отношенията между медии и творци, бяха изпробвани от "Ку-ку". Това беше първото частно предаване, направено от външна продуцентска къща. Но най-ценното са неговите създатели. Те продължават да са доста видими и най-малкото винаги са парламентарно представени.


Любен Дилов-син сподели и защо беше спряно "Ку-ку":

Едно предаване уплаши много тогава ръководството на телевизията и Хачо Бояджиев, който беше добър приятел на предаването. То беше от Москва и показваше с какво се занимават българските дипломати там. Имаше и друго предаване, което така и не се появи. Мисля, че негови автори бяха Росен Петров и Стефка Райкова. То представяше България, поделена между най-големите компании тогава - "Мултигруп" и "Трон", които се обединяват в една обща фирма, която се нарича "Мултитрон".


Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени