Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кърджали издирват съседи от чужбина, за да получат съгласието им за саниране на блока

Акция "липсващ съсед" започна в панелните блокове в Кърджали. Издирват се собствениците на празни апартаменти, за да започне процедура за саниране на жилищата.

От общината са притеснени, че липсата на обитатели може да провали инициативата. За да се санира даден блок, трябва съгласието на всички собственици и достъп до техните апартаменти, иначе не може да се получи финансиране.

В най-големия квартал на Кърджали "Възрожденци", голяма част от блоковете са панелни и са строени през 80-те години на миналия век. Там има много празни апартаменти, защото собствениците им живеят в чужбина. В кватрала вече се правят списъци кой липсва и къде живее сега. Търсят се начини за връзка с хората или техните близки, включително и чрез социалните мрежи. Акцията започна, след като кметът Хасан Азис призова хората бързо да получат съгласието на всички съседи и да регистрират сдружения, с които да кандидатстват по новата програма за саниране.

Заради многото празни апартаменти Кърджали вече загуби две възможности за подобряване състоянието на сградите с европейски средства.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна