Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йонко Грозев: ВСС прави невъзможно да му се даде какъвто и да било кредит на доверие

Снимка: БГНЕС

Няма причина да се съмняваме в процедурата, заяви в предаването "12+3" адвокат Йонко Грозев, който беше избран за съдия в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Най-големият ни проблем е това, че нямаме вътре в България съдебна система, която бързо и безпроблемно да прилага стандартите на Европейския съд по правата на човека. Това е голямото предизвикателство. Това е предизвикателство не само пред България, а и пред редица други страни. Това свързване на международното ниво с националното ниво все още е проблем.

Относно избора на председател на ВКС, Грозев коментира: ВСС напълно отказва да разбере, че начинът, по който процедира, е неприемлив в едно демократично общество. Този избор трябва да бъде проведен по начин, по който да гарантира, че всеки един от членовете на Съвета може спокойно, без външно влияние, да изрази своето предпочитание. Многократно беше установено, че тази електронна система позволява наблюдение на това как се гласува от различните членове на ВСС, тя не гарантира тайна на вота – това е проблем. Той може много лесно да бъде решен с просто слагане на урна в стаята на ВСС и гласуване с бюлетина. Очевидно във ВСС има достатъчно много хора, които искат да контролират вота и поради това настояват за това електронно гласуване. Очевидно имаме проблем с начина, по който ВСС разбира своята роля в управлението на съдебната система и в неговото чувство на отговорност пред българското общество. За съжаление, думата "скандално" е единствената подходяща за описание на поведението на ВСС.

Има някои неща, които от самото начало силно накланяха везните в полза на избора на съдия Панова, каза Грозев и добави, че на два пъти вече съзнателно се търси алтернативен кандидат, само и само да се предотврати нейния избор, което не създава добро впечатление.

Очевидно ВСС няма да подаде оставка. Въпросът е дали трябва да бъде предсрочно прекратен мандатът. Според мен това е доста краен ход и той винаги е много рискован. ВСС с поведението си, включително днес с отказа да преразгледа електронното гласуване, прави невъзможно да му се даде какъвто и да било кредит на доверие за това, че ще може да продължи да осъществява някаква общественополезна дейност.

Докладът на ЕК е по-умерен, отколкото очаквахме, отчете още Грозев.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Йонко Грозев чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна