Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейство живее 16 години със зазидани прозорци. Ще има ли някога правосъдие у нас

БНР Новини
Семейство Иванови от гр. Берковица
Снимка: Елисавета Коюмджиева

Докладът на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка в областта правосъдие и вътрешен ред е повече от категоричен. Въпреки интерпретациите за кредит на доверие и „смекчен” тон, документът препоръчва спешни действия за реформа и то не на хартия. Как се вписват в настоятелните препоръки на Брюксел – изборът за председател на Върховния касационен съд, проведен вчера от Висшия съдебен съвет и кои са останалите топ събития в съдебната система – коментар в „Актуално от седмицата”.
И още – частният случай на семейство Венера и Румен Иванови от гр. Берковица е поредната илюстрация за липсата на законност и ефективност на институциите у нас. 16-а поредна година те са принудени да живеят без прозорци и без вода, заради самоуправството на свой съсед. Преди година екипът на „Законът и Темида”, заедно с консултантът на предаването адвокат Захари Генов се намеси в решаването на техния проблем. Най-сетне има решение на Общината за събаряне на незаконната постройка, която превръща живота им в ад, съобщава Илия Илиев, директор на дирекция „Строителство, инфраструктура и опазване на околната среда”, но сагата продължава. Решението на общинската администрацията е обжалвано от нарушителя в Административен съд. И с това проблемите не свършват.
„Изключително важно е реформата в съдебната система да бъде подкрепена” – заяви позицията си в предаването и адвокат Марио Топчийски, член на Висшия адвокатски съвет и председател на Асоциация „Адвокати за промяна”. В навечерието на изборите за председател на Софийската адвокатска колегия, той акцентира върху това, че докладът на Европейската комисия е насърчителен, а адвокатурата в София се самоорганизира и започна да извършва промени още преди три години. „В този смисъл, изпреварваме събитията, каза Топчийски, но са необходими целенасочени действия в цялата система”.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна