Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дом за хора с умствена изостаналост търси средства за подобряване на средата

Снимка: izberi.rbb.bg

В дома за възрастни хора с умствена изостаналост над Батак се грижат за 85 мъже. Социалното заведение е на издръжка на Агенцията за социално подпомагане, но средствата са недостатъчни, за да се създаде нормална среда за хората, които живеят там. Всеки може да помогне, като изпрати DMS съобщение на номер 17777.

Мъжете в дома са на възраст от 18 до 75 години и за тях се полагат грижи 24 часа в денонощието, разказва директорката Иванка Балинова:

Ние си имаме 24 часа медицинско обслужване. Отделно си имаме психиатър, който идва два пъти в месеца, но при необходимост идва повече. Всяка година им правим профилактични прегледи, консултираме ги с лекари специалисти, които идват тук на място.

Освен за живота и здравето на хората персоналът работи и в посока социализирането им: 

За всеки човек е разработена индивидуална програма, съобразена с уврежданията. Имат арттерапия, рисуват, подготвят изложби, подготвяме коледен базар, сега подготвяме март месец великденски базар. Почти всички участват с желание и гледат да се включват в заниманията, които им предоставяме, обяснява директорът.

Мъжете в дома са настанени в пет защитени жилища, като идеята е те да се чувстват като у дома си – да имат навика да се обслужват и да поддържат реда, доколкото позволява състоянието им. Обстановката обаче е далеч от домашния уют: 

Тук се намираме в едно от защитените жилища, където леглата са стари. Трябва да им се направи ремонт. Столовете са за подмяна, масите. На тази печка "Раховец" котлоните не работят, казва Иванка Балинова. Тя призовава:

Аз призовавам всички хора, които имат възможност, да подпомогнат за битовите условия в институцията, за да можем да направим живота на тези хора по-близък до семейната среда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени