Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отдаде последна почит на първия демократично избран президент д-р Желю Желев

Снимка: БТА

Днес отдадохме последна почит на първия демократично избран президент на България д-р Желю Желев - държавен глава от 1990-1997 г. Той почина на 30 януари внезапно, месец преди да навърши 80 години.

В негова памет в Деня на траур националните флагове на държавните институции бяха свалени наполовина. В 12 часа в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в столицата започна поклонението и опелото за д-р Желев. Ковчегът с тленните останки на президента Желев беше внесен в храма с военни почести и траурен камбанен звън от гвардейци. Опелото отслужи българският патриарх Неофит. Прощално слово произнесе президентът Росен Плевнелиев.

Държавни и правителствени ръководители, общественици, дипломати и много граждани пристигнаха, за да отдадат последна почит на д-р Желю Желев. Трима президенти на балкански държави присъстваха на поклонението – македонският Георге Иванов, албанският Буяр Нишани и косовският - Атифете Яхяга.

Погребението на д-р Желев ще бъде в понеделник в Боянските гробища, където той ще бъде положен близо до дъщеря си Йорданка, тъй като близките му са пожелали погребение в тесен семеен кръг.

По повод кончината на д- Желю Желев в ефира на предаването "Радиокафе" на Радио София евродепутатът Ева Паунова каза, че той беше един от тези хора, които промениха света през 1989 г. - истински символ на демокрацията за българите.

Философ и виден дисидент, общественик и държавник Желю Желев е първият демократично избран президент след промените от 10 ноември 1989 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна